Forskargruppen har tagit fram modellbilen för att förverkliga visionen om nya lättviktsmaterial från skogen – som en del av den framtida så kallade bioekonomin. Att man väljer just kolfiberkompositer beror på att de är lätta, starka och har många användningsområden.
Lignin är en biprodukt vid pappermassatillverkning och kan produceras kostnadseffektivt. Lättare bilar innebär lägre energiförbrukning och öppnar möjligheter för en fossilfri fordonsflotta.
– Lättheten är ju extra viktig för elbilar då batterierna därmed räcker längre. Ligninbaserad kolfiber är billigare än vanlig oljebaserad kolfiber, lignin är ju en restprodukt från skogen som i bästa fall eldas upp. Batterier med lignin skiljer sig för övrigt inte från vanliga batterier, säger Göran Lindbergh, professor i kemiteknik på KTH.
En färdplan för hur svensk ligninbaserad kolfiber ska bli tillgänglig inom en tioårsperiod lanserades nyligen av de inblandade forskningsinstituten. Forskningsarbetet har utförts inom det strategiska innovationsprogrammet Bioinnovation, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.