nr-logo

Hållbarhet i praktiken

De klimatskadliga subventionerna uppgår till minst 30 miljarder per år, vilket är minst tre gånger så mycket som den samlade miljö- och klimatbudgeten. FOTO: SAS

Flyget först med global klimatöverenskommelse

FN:s organisation för civilflyg, ICAO, har beslutat att införa ett globalt styrsystem för branschens klimatutsläpp. Det innebär att det internationella flygets snabbt ökande koldioxidutsläpp ska frysas på 2020 års nivå.

  • Annons 1

Diskussionerna om hur det internationella flygets klimatpåverkan ska regleras har pågått inom ICAO sedan 1998, men övergått till intensiva förhandlingar under de tre senaste åren. En överväldigande majoritet av ICAO:s medlemsstater har nu uttalat sitt stöd för det nya systemet.

Enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) har Sverige arbetat hårt både inom EU och inom ICAO för att få till det här beslutet.

– Det gick till slut, även om det krävt en del tuffa förhandlingar. Detta visar styrkan och nödvändigheten av att samarbeta internationellt i EU och FN när det gäller klimatfrågan. Jag tror även att en ambitiös klimatpolitik främjar innovationsklimatet i flygindustrin, säger hon.

2020 års utsläppsnivå

Beslutet inom ICAO innebär att det internationella flygets koldioxidutsläpp ska stabiliseras på 2020 års nivå. Om flygets utsläpp fortsätter att öka efter 2020 ska utsläppen kompenseras genom att flygbolagen måste köpa utsläppskrediter, som bidrar till att minska utsläppen inom andra sektorer.

Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, konstaterar att den snabba ökningen av utsläpp från flyg är en ohållbar trend.

– Flyget har inte tagit sina samhällskostnader för utsläppen, vilket är anledningen både till att dessa förhandlingar är viktiga och att regeringen tillsatt en utredning om flygskatt. Vi hade velat se en mer ambitiös överenskommelse, men detta är ett mycket viktigt första steg för det internationella flyget, säger hon.

”Mer effektivt än skatt”

Den skandinaviska flygkoncernen SAS välkomnar ICAO:s beslut och beskriver det som ”ett mycket viktigt komplement för att hantera flygets miljöpåverkan”, och ”betydligt mer effektivt än den flygskatt som just nu utreds i Sverige, och som dessvärre nyligen införts i Norge”. SAS anser att skatter har liten eller ingen klimateffekt, utan ”riskerar istället att undergräva principen för ett globalt utsläppssystem”.

Flygbolaget lovar att halvera utsläppen under perioden 2005-2050. Det ska ske genom satsningar på biobränsle, bränsleeffektivitet och förnyelse av flygplansflottan med mer bränsleeffektiva motorer.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.