EU tar krafttag om avfall

Med bättre sophantering skulle EU spara gigantiska summor, avfalls- och återvinningsbranschen öka sin tillväxt och 400 000 nya jobb skapas. Nu ska EU se till att det blir verklighet.

72 miljarder euro om året skulle EU kunna spara om bestämmelserna om sophantering följdes. Dessutom skulle avfallshanterings- och återvinningsbranschen kunna öka sin årsomsättning med 42 miljarder euro i hela EU och skapa 400 000 jobb fram till 2020. Det visar en undersökning som kommissionen lagt fram.

–Vi måste se avfall som en resurs. Att gräva ner den resursen är minst sagt kortsiktigt, säger EU:s miljökommissionär Janez Potočnik. Undersökningen visar att avfallshantering och återvinning kan bli viktiga för den ekonomiska tillväxten och för att skapa jobb. Om den nuvarande lagstiftningen genomfördes korrekt skulle vi kunna undvika dyra saneringsåtgärder, föroreningar och hälsoproblem. Vi ska också komma i håg att återvunna material är billigare än nya råmaterial, och att de minskar utsläppen av växthusgaser och importberoendet.

Även olaglig avfallshantering i EU-länderna är ett stort problem. Kommissionen kommer nu att analysera undersökningen för att avgöra rättsliga och ekonomiska åtgärder. Bland annat kan striktare nationella inspektioner, bättre kunskap om avfallshantering, förbud mot eller beskattning av deponier och viktbaserade avfallstaxor få bukt på avfallsproblemet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.