nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU tar krafttag om avfall

Med bättre sophantering skulle EU spara gigantiska summor, avfalls- och återvinningsbranschen öka sin tillväxt och 400 000 nya jobb skapas. Nu ska EU se till att det blir verklighet.

  • Annons 1

72 miljarder euro om året skulle EU kunna spara om bestämmelserna om sophantering följdes. Dessutom skulle avfallshanterings- och återvinningsbranschen kunna öka sin årsomsättning med 42 miljarder euro i hela EU och skapa 400 000 jobb fram till 2020. Det visar en undersökning som kommissionen lagt fram.

–Vi måste se avfall som en resurs. Att gräva ner den resursen är minst sagt kortsiktigt, säger EU:s miljökommissionär Janez Potočnik. Undersökningen visar att avfallshantering och återvinning kan bli viktiga för den ekonomiska tillväxten och för att skapa jobb. Om den nuvarande lagstiftningen genomfördes korrekt skulle vi kunna undvika dyra saneringsåtgärder, föroreningar och hälsoproblem. Vi ska också komma i håg att återvunna material är billigare än nya råmaterial, och att de minskar utsläppen av växthusgaser och importberoendet.

Även olaglig avfallshantering i EU-länderna är ett stort problem. Kommissionen kommer nu att analysera undersökningen för att avgöra rättsliga och ekonomiska åtgärder. Bland annat kan striktare nationella inspektioner, bättre kunskap om avfallshantering, förbud mot eller beskattning av deponier och viktbaserade avfallstaxor få bukt på avfallsproblemet.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.