nr-logo

Hållbarhet i praktiken

EU-länder straffas för överfiske

Frankrike, Portugal och Spanien får sina fiskekvoter kraftigt sänkta efter år av överfiske. EU står bakom beslutet.

  • Annons 1

I förra veckan gick EU-kommissionen ut med att flera länder ska få mindre fiskekvoter i år jämfört med 2011 på grund av att de tömt haven på mer fisk än de fått tillåtelse för. Enligt nyhetssajten Euractiv är det Frankrike, Portugal och Spanien som får de kraftigaste säkningarna. Dessa länder har under de senaste tre åren fiskat för mycket av samma arter i samma områden. Det handlar om minskningar på 50 procent.

– Jag avser att använda minskningarna för att hjälpa till att nå det huvudsakliga målet för EU:s fiskepolicy: långsiktigt hållbarhet inom den europeiska fiskebranschen, säger fiskekommissionären Maria Damanaki i ett uttalande.

Inga ytterligare beslut inom EU behövs för att minskningarna i fiskekvoter ska genomföras.Enligt EU-regler har kommissionen ansvar för att minska kvoterna om länder överfiskar.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Nobelpristagare anser att klimatmötet ska avbrytas

Båda Nobelpristagarna i ekonomi anser att det viktigaste för klimatet är att sätta igång med åtgärder som leder framåt. Nu. Handlingsförlamningen är det största problemet. Paul Romer anser att en bra start är att något större land fattar beslut om koldioxidskatt. William Nordhaus rekommenderar att klimatmötet i Katowice ajourneras och att en mindre grupp diskuterar sig fram till vilka mekanismer som kan ge resultat.