Ethel sätter stopp för hälsofarliga kemikalier

Över 30 000 okända kemikalier florerar idag i vår omgivning. Vissa ger cancer, andra allergier, de flesta vet vi inte ens hur de påverkar oss.
Ethel Forsberg har jobbat med miljöfrågor i över 20 år. Som generaldirektör för Kemikalieinspektionen har hon en stor uppgift framför sig: Att att få bort de hälsofarliga kemikalierna i samhället.

Ethel sätter stopp för hälsofarliga kemikalier

Hur vi exponeras för hälsofarliga kemikalier är något som blivit allt mer omdebatterat. Studier visar att koncentrationen av kemiska mjukgörande medel, kallade ftalater har en tydligt samband med astma, hösnuva och eksem. Kvinnor som tänkt bli gravida någon gång får rådet att undvika fet fisk. Koncentrationen av kemiska ämnen i exempelvis Östersjölax hämmar fertiliteten. Och på europeisk nivå arbetar EU-länderna tillsammans för att ta fram en ny kemikalielagstiftning som ska begränsa och kontrollera nyttjandet av farliga kemikalier.

För kemikalier finns överallt, i färg, leksaker, kläder. Möbler, byggnader och förpackningar. Om över 30 000 av de kemikalier som används flitigt i Europa just i detta ögonblick har vi mycket lite kunskap.

Giftfri miljö

Men det ska det bli ändring på. Kunskapen och kontrollen av kemikalier ska bli bättre. Ett av regeringens miljömål är att vi ska ha en helt giftfri miljö när klockan slår tolv den 31 december 2020. För det målet ansvarar Kemikalieinspektionen med generaldirektör Ethel Forsberg i spetsen.

– För att nå en giftfri miljö krävs betydligt strängare regler än vi har idag. Det kommer att kännas om vi ska hela vägen dit, 1 000 tals kemikalier måste bytas ut och förbjudas, konstaterar Ethel Forsberg på bred sörländska.

Kontroll

Att det bara skulle dröja 16 år innan vi helt har fasat ut de hälsofarliga ämnena är ett ambitiöst mål, det är Ethel Forsberg den första att erkänna. Ännu finns det mycket kvar att styra upp. Lagarna måste bli strängare, tillsynen bättre och kunskapsnivån högre.

– Först och främst handlar det om att vi måste få mer kunskap om vilka effekter de ämnen har som finns på marknaden idag. Kraven är låga på tillverkare när det gäller att ta fram och tillhandahålla kunskap om kemikaliernas risker och effekter, säger Ethel Forsberg.

Här är EU:s nya kemikalielagstiftning Reach, som vill lagstifta om högre kemikaliekontroll ett viktigt steg på vägen, (se sid). Idag finns ingen liknande lagstiftning någon annanstans i världen, men enligt Ethel Forsberg är lagen långt ifrån komplett. Kemikalier som tillverkas i låg volym kommer inte att behöva testas och öppenheten när det gäller information om vad ämnena innehåller måste bli bättre.

– Även om EU nu har satt på sig ledartröjan och går i framkant får vi inte tro att detta är tillräckligt. Det finns många undantag i lagen som kommer att innebära svårigheter för oss att nå en giftfri miljö, och de hålen måste vi se till att täppa igen, betonar Ethel Forsberg.

Kunskap och engagemang

Kunskap är ett nyckelbegrepp för att miljömålet ska nås, menar hon. Idag är det svårt att ställa krav på produkter som innehåller kemikalier. Många som arbetar med farliga ämnen känner inte till vad de innehåller och något miljömål har man inte hört talas om. För att lösa problemen krävs engagerade tillverkare och verksamhetsutövare. Dessutom behövs en medveten konsumentgrupp. För hur ska en pappa kunna ställa krav på att gummiankan som hans dotter leker med inte innehåller astmaframkallande ftalater om inte ens produktens leverantör känner till vad den innehåller?`

– Kunskap är en viktig flaskhals för så länge man är utestängd från den är det svårt att engagera sig och ställa krav. Därför är det viktigt att information om kemiska tillsatser i produkter är tillgänglig för alla. Att det skulle vara för krångligt för allmänheten att förstå kemiska termer är snack.

Kemiindustrin

Ethel Forsberg upplever att Kemikalieinspektionens arbete får stöd av den svenska industrin. Särskilt byggsektorn vill ha en starkare lagstiftning. Även kemikalieindustrin har accepterat att det kommer nya regler som kräver mer kunskap. De har redan satt igång ett utvecklingsarbete för att hitta alternativ till endel av de farliga ämnen som används idag.

– Byggsektorn är är oerhört aktiva för att få till en tuffare kemikalielagstiftning. De har smakat på konsekvenserna av minskat förtroende när det uppdagats att material de använt innehållit kemikalier de inte känt till, som exempelvis pcb i fogmassa. De har fått ta konsekvenserna av dålig kunskap och information i tidigare produktionsled, konstaterar Ethel Forsberg.

Attityder

Miljö är ett förändringsarbete. Det handlar om attityder och förhållningssätt, att förändra det gamla och göra saker på ett nytt sätt. Enligt Ethel Forsberg gäller det att ha tålamod.

– Ibland kan jag känna en viss frustration när jag möter attityder som jag inte delar, men det är också en utmaning. Jag har arbetat i över 20 år med de här frågorna och jag vet att förändringar måste ta tid. Skyndar man på processen blir resultatet inte genuint.

Fakta Ethel Forsberg

Ålder: 48

Bor: Värmdö i Stockholms skärgård.

Arbetar: Generaldirektör för Kemikalieinspektionen.

Bakgrund/Karriär: Ethel Forsberg är landskapsarkitekten som blev både Lantbrukarnas riksförbund och Landstingsförbundets allra första miljöchef. Hon var även KF-Koncernens första miljöchef. Ethel Forsberg har också arbetat för Miljödepartementet och varit förvaltningschef på miljöförvaltningen i Stockholmsstad. Sedan tre år tillbaka är hon generaldirektör för Kemikalieinspektionen.

Drivkraft: – Jag tycker att det är roligt att arbeta med områden under utveckling och att vara pådrivande. För mig är det viktigt att arbeta för de goda värdena. Miljö är etik. Man ska inte förstöra miljön på samma sätt som man inte ska idka kvinnohandel eller utnyttja barn.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.