James Griffiths, från World Business Council for Sustainable Development är djupt oroad över ekosystemets tillstånd. Oron bottnar i en kartläggning från i våras där 1 300 forskare och andra experter från 95 länder undersökt ekosystemens tillstånd och dess betydelse för samhälle och ekonomi.
Den så kallade MA-studien, fokuserar på så kallade ekosystemtjänster, de gratistjänster naturen gör som är till nytta för människan. Resultatet visar att cirka 60 procent av de undersökta tjänsterna håller på att förstöras eller utnyttjas på ett ohållbart sätt, till exempel havets förmåga att producera fisk, luft- och vattenrening, pollinering av grödor och ekosystemens förmåga att lindra effekten av naturkatastrofer.
– Degraderingen av ekosystemen är ett verkligt riskelement som företagen måste ta till sig om de vill klara sig bra i framtiden, konstaterar James Griffiths vid ett Sverigebesök, där han suttit med som expertis vid framtagandet av den nya svenska skogsbrukspolicyn.
Måste ändra riktning
WBCSD som är en organisation för stora globala företag som intresserar sig av hållbarhetsfrågor, menar att ekosystemets vacklande hälsa inom en snar framtid kommer att leda till kraftigt ökade kostnader för många företag.
För att göra kopplingen till företagandet tydlig har organisationen gjort en egen 34-sidig analys som bygger på resultatet i MA-studien, men som vänder sig just till företagare. Här ger de också förslag på hur företagsvärlden kan agera.
För det är absolut inte försent enligt James Griffiths, tvärtom. De företag som satsar på innovativa strategier och tekniker och anpassar sig efter förändringar i ekosystemet kommer att få stora konkurrensfördelar.
Frågor i fokus
WBCSD har också startat en arbetsgrupp för företag som är beredda att ta en ledarroll i det här arbetet. Hittills har cirka 25 företag anmält sig och under hösten kommer man att ha de första mötena.
En fråga som står högt upp på agendan är hur man kan använda ägandeskap, tillgång, efterfrågan, konkurrens, allt sådant som kännetecknar marknadenskrafterna för att ta sköta ekosystemet på ett mer effektivt sätt. Exempelvis måste de gratistjänster som naturen genererar få ett tydligt värde. Tar man skogen som ett exempel så producerar den en hel massa tjänster förutom just det timmer som ägaren säljer. Skog förbättrar vattenkvaliteten, skapar jord, tar upp koldioxid. Men de här tjänsterna har inget mätbart värde, det är bara sådant som vi tar alldeles för givet.
– Idag är gemensamma naturresurser något som är gratis eftersom den inte ägs av någon och då har vi en tendens att överutnyttja dem, säger James Griffiths och menar att handeln med koldioxid är ett ypperligt exempel på hur en tidigare värdelös råvara fått ett ekonomiskt värde och blivit viktig för marknaden.
Ett hållbart företag
Det finns ett antal faktorer som kännetecknar ett hållbart företag, enligt James Griffiths. Hållbara företag är bra på att se risker i ett längre tidsperpektiv. De planerar snarare i termer av 25- års perioder än kvartal. Hållbara företag har också en förståelse för sitt eget både indirekta och direkta ekologiska fotavtryck. De ser vilket inflytande de har på samhällsproblem, hälsa och säkerhetsrisker och de bryr sig inte bara om aktieägarnas åsikt utan även om vad kunder, NGO och medierna anser.
Generellt är James Griffiths framtidsoptimist. Han tycker att det finns väldigt många stora företag som tar miljöproblemen på allvar.
– Det bästa sättet att påverka är att låta de bästa börja. Vi riktar in oss på dem som vill gå först, sen när marknaden förändras tvingas resten att följa efter, konstaterar James Griffiths.
Fakta//: WBCSD
World Business Council for Susatinable Development, WBCSD är en koalition av 175 företag från 35 länder som samlats kring frågan om en hållbar utveckling.
Organisationen ger företag och företagsledare en mötesplats där de kan delta i utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Företagens roll i utvecklingen är mycket mer än att bara sälja varor och tjänster, enligt organisationen. De de 20 största industrisektorerna ingår i nätverket som når kring 1 000 företagsledare världen runt. Gemensamt har de 11,6 miljoner anställda och en omsättning på 52 000 billioner amerikanska dollar. Svenska medlemsföretag är Skanska, SKF och Stora Enso. Även organisationens ordförande, Björn Stigson är Svensk.