Livsmedelskedjan Lidl har minskat sin plastanvändning med 44 procent sedan 2017, bland annat genom att öka andelen återvunnen plast i dryckesflaskor och minska användningen av plast i emballage. Anneli Bylund, hållbarhetschef på Lidl, framhåller vikten av lagstiftning som driver utvecklingen framåt, exempelvis EU:s PPWR-förordning om förpackningsavfall.
Även Clas Ohlson och Beans in Cup har vidtagit åtgärder. Clas Ohlson fokuserar på att minska plasten i förpackningar och använda återvunnet material, medan Beans in Cup har ersatt plast med wellpapp där det är möjligt. Alla företag betonar vikten av att engagera medarbetare genom utbildning i hållbarhet och plastbantning.
Läs: Plastbantning: Här är storföretagens bästa tips
Romina Pourmokhtari på miljörådsmöte
I dag deltar Romina Pourmokhtari på ministerrådets möte för EU:s miljöministrar. Här är de viktigaste punkterna på dagordningen:
- Ministerrådet väntas anta sin rådslutsats som ska vara vägledande för EU:s förhandlingar i COP 29. Sveriges ståndpunkt är bland annat att kärnkraftens bör prioriteras i klimatomställningen och att eventuella betalningar från EU till fattigare länder ska ske genom en omprioritering i unionens budget.
- Ministerrådet ska besluta om en rådslutsats för COP16, 16:e partskonferensen (COP 16) för FN:s konvention om biologisk mångfald. Sverige ställer sig bakom rådslutsatsen som man tycker ger bra förutsättningar.
- Förberedelserna inför INC-5, femte mötet om ett globalt bindande avtal om plastföreringar ska diskuteras. Regeringen vill att Sverige och EU ska ha en fortsatt hög ambition kring att ta ett beslut om ett avtal som omfattar plastens hela livscykel.
- Det ungerska ordförandeskapet har lagt diskussionen om genomförandet av EU:s kemikaliestrategi på dagordningen. Regeringen säger sig vara mån om att en revidering av kemikalieförordningen Reach drivs igenom.
Läs den kommenterade dagordningen
Finansinspektionen bjuder in till CSRD-forum
Den 13 november 2024 arrangerar Finansinspektionen ett seminarium för att informera företag om de nya regelkraven i CSRD som nu införts i Sverige. Seminariet riktar sig främst till företag som omfattas av de nya rapporteringskraven. Max två deltagare per företag kan närvara på seminariet, och intresserade kan även följa det digitalt i efterhand. Anmälan krävs senast den 28 oktober, och frågor kan skickas in i förväg till FI för att behandlas under seminariet.
Läs Finansinspektionens inbjudan
Efrag söker deltagare från civilsamhället och impact-investeringar
Efrag söker nu experter från civilsamhället och impact-investeringssektorerna för att delta i deras rådgivande paneler för finanssektorn. Kandidater förväntas ha stark teknisk expertis inom Europeiska hållbarhetsrapporteringsstandarder, ESRS, och erfarenhet av hållbarhetsutmaningar inom bank, kapitalmarknader och försäkringar.
De rådgivande panelerna, som etablerades den 28 februari 2024, är indelade i tre sektorer: bank, kapitalmarknader och försäkringar. Deras uppdrag är att bidra med sektorsspecifik input till utvecklingen av ESRS och regelbundet ge synpunkter till Efrags tekniska expertgrupp för hållbarhetsrapportering.
Panelmedlemmarna, som kan komma från olika affärsområden och geografiska bakgrunder, möts minst sex gånger per år och kan även delta i enkäter och intervjuer med Efrags sekretariat. Ansökningar ska lämnas in senast den 15 oktober 2024.
Läs Efrags inbjudan
Nordiska toppchefer ser klimatförändringar som strategisk fråga
Klimatförändringar blir en alltmer central fråga för nordiska företag. Det visar en ny rapport från Deloitte, ”2024 CxO Sustainability Report”. Över åtta av tio nordiska toppchefer förväntar sig att klimatförändringar kommer att påverka deras företagsstrategier och verksamhet under de kommande tre åren – en markant ökning från föregående år och klart över det globala genomsnittet.
Rapporten visar också att investeringar i hållbarhetsinitiativ ökar, och hållbarhetsfrågor flyttas in i företagens kärnverksamhet. Många företag ser nu hållbarhetsarbete som en möjlighet till affärsutveckling snarare än en ren efterlevnadsfråga.
Rapporten visar också att:
- 42 procent av cheferna uppger att de håller på att omvandla sin affärsmodell för att möta klimatförändringarna.
- 92 procent av nordiska chefer är oroliga för klimatförändringar större delen av tiden, en ökning från förra året och klart över det globala genomsnittet på 76 procent.
- 98 procent av de nordiska cheferna är optimistiska om fördelarna med klimatåtgärder, vilket är högre än förra året.
Deloitte-rapporten baseras på svar från över 2 100 toppchefer globalt, varav 131 från Danmark, Island, Norge, Sverige och Finland.
Läs Deloitte 2024 CxO Sustainability Report
Greenwashing minskar – men överträdelserna blir grövre
För första gången på sex år minskar det totala antalet fall av greenwashing, enligt en ny rapport från Reprisk. Under 2024 minskade antalet fall med 12 procent, särskilt inom bank- och finanssektorn i EU. Samtidigt blir överträdelserna allt allvarligare, och över 30 procent av de företag som associeras med greenwashing är återfallsförbrytare.
Rapporten visar att allvarlighetsgraden av överträdelser har ökat, vilket kan bero på både okunskap och medvetet risktagande bland företagen. Jonas Bane, pr-konsult, och Erik Elvingsson Hedén, vd på SB Insight, menar att regleringar har gjort företag mer försiktiga, men att greenwashing i USA fortfarande är mer utbrett. Särskilt olje- och gassektorn står för flest överträdelser, medan bank- och finanssektorn har sett den största minskningen.
Trots framstegen finns en risk för så kallad ”greenhushing”, där företag blir rädda att kommunicera om hållbarhet. Detta kan hämma utvecklingen mot mer transparent och ärlig hållbarhetskommunikation, varnar experterna.
Läs: Trendbrottet: Greenwashing minskar – men är grövre
OMVÄRLDSSVEPET
Debatt: ”Låt framtidens barn ta ansvar för klimatomställningen” (DN)
Webbinarium: Så blir EU:s klimatpolitik – detta förväntar sig företagen (Hagainitiativet)
71 miljoner till energiomställning (Energimyndigheten)
Ny kurs om gestaltad livsmiljö lanseras för hållbara samhällen (Hållbar stad)