Då börjar Volkswagen massproducera elbilar

2018 blir året då Volkswagen börjar med elbilar på rullande band. Då ska tre procent av företagets fordonsflotta vara uppladdningsbar.

Då börjar Volkswagen massproducera elbilar

Nyligen höll bilföretaget i ett seminarium om framtidens bilar och då konstaterade Wolfgang Steiger, chef för framtidsteknologier inom koncernen, att elbilens framtid är nu, eller i alla fall snart. Mer precist angav han året 2018 som det år då Volkswagen börjar masstillverka laddningsbara fordon.

– Då kommer tre procent, eller cirka 300 000 av våra bilar, att vara eldrivna. Det blir ett mycket stort steg framåt och en klar förändring jämfört med för något år sedan då vi trodde på en procent. Det står utom allt tvivel att vi kommer att behöva mer eldrift i takt med att de fossila bränslena fasas ut.

Dock menar han att politikerna är alltför optimistiska i sina ambitioner.

– Tittar man på politiska målsättningar i flera länder världen över så skulle det handla om en årlig produktion av 20 miljoner elbilar år 2020. Det är totalt orealistiskt. Omställningen tar mycket längre tid än så och därför är det viktigt att vi fortsätter att arbeta vidare med effektivisering av förbränningsmotorn i kombination med biobränslen och hybridisering.

Det första steget i den strategin blir de 500 exemplar av elbilen Golf Blue E Motion som lanseras 2011 på test runtom i världen. Nästa hållpunkt är 2013, då den första serietillverkade elbilen E Up! ska vara färdig.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.