Bränsleceller – framtiden?

Längre livslängd för så kallade fastoxid-bränsleceller. Det är målet med ett nytt nordiskt forskningsprojekt som ska ge skjuts åt en koldioxidneutral elproduktion med hjälp av biobränslen.

Om det inte vore för livslängden på fastoxid-bränslecellerna är de ett bra alternativ för att producera el. Effektiva och går förutom vätgas även att driva med hjälp av förnybart biobränsle. Det treåriga projektet Nanobeläggningar för fastoxidbränsleceller, SOFC, ska försöka råda bot på problemet.

– Jämfört med andra bränslecellsteknologier kan fastoxid-bränslecellen drivas inte bara på ren vätgas, utan även på till exempel biodiesel och biogas, säger Jan-Erik Svensson, projektledare och professor i materialkemi på Chalmers tekniska högskola som bedriver projektet i samarbete med Oslo universitet, Sandvik Materials Technology och Topsoe Fuel Cells.

Nanoskikt lösningen

Det som gör att den här typen av bränsleceller kan drivas av biobränsle är den höga arbetstemperaturen. Men den gör också att materialet åldras i snabbare takt. Det hoppas man kunna lösa genom att producera de plattor som kopplar samman cellerna i ett speciellt stål som täcks med ett slags nanoskikt.

– Med de nanobeläggningar som vi ska utveckla hoppas vi att kunna förlänga livslängden på cellerna så pass att tekniken blir ekonomiskt attraktiv. Målet är en livslängd på 40 000 timmar, berättar Jan-Erik Svensson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.