Bra med videomöte – men spara gärna på videon

ENERGI Erik Agrell, professor i kommunikationsteknik, glädjer sig över att flera personer upptäckt att det går bra att mötas via videolänk. Men han tycker också att det är bra att stänga av videon, bland annat med tanke på energianvändningen.

Bra med videomöte – men spara gärna på videon
Coronamötet får lägre energianvändning utan video. Foto: Mohamed Hassan.

Erik Agrell blir glad när han får höra om personer som börjat med videomöten under coronakrisen, och överväger att fortsätta med det. Han är professor i kommunikationsteknik vid Chalmers tekniska högskola. Men eftersom han också intresserar sig för hur internet påverkar energianvändning och klimat, så tycker han ändå att det är värt att fundera över själva videon.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Videomötet kräver ungefär hundra gånger mer energi än bara en ljudkanal, berättar han.

Behövs bilden, så kanske det går att dra ner på bildkvaliteten.

Möte utan video ger lägre energianvändning

– Jag behöver inte se alla skäggstrån, det räcker bra med att se ansiktet i stort. Drar man ner från högupplöst till lågupplöst, sparar man nog lätt en faktor tio tror jag, säger han.

Ibland gör datorn det automatiskt, eftersom så många genomför videomöten att nätet blir överbelastat. Det är typiskt för coronakrisen. Nu hoppas han att de som utvecklar kommunikationssystem ska göra det enklare att få lägre upplösning av andra skäl också.

Även envägsvideo spar energi

Ett annat sätt att spara är att välja envägsvideo, ifall antalet deltagare är stort. Erik Agrell berättar om en disputation då hela publiken deltog via nätet. Det blev ett möte med femtio deltagare av vilka många var passiva och alltså bara behövde ta emot, inte själva sända videobilder.

– Här stängde de som var passiva ner videon, så det fungerade ändå. Väljer man envägsvideo sparar man jättemycket, konstaterar Erik Agrell.

Halv kilowattimme

Han räknar med att en deltagare i ett halvtimmes videomöte gör av med ungefär en halv kilowattimme.

Hos Vattenfall arbetar Lars Ejeklint som är klimatcoach hemifrån. Han har räknat ut att hans eget hemarbete drar ungefär 2,5 kilowattimmar per dag, och videon är bara en del av det hela. Den bärbara datorn drar 70 kilowatt när effekten är som störst.

Men att hans arbetsmöten sker per telefon i första hand beror ändå inte på elanvändningen utan på att systemen inte är byggda för att klara den ökande trafiken på grund av corona och hemarbete.

Hade redan satsat på videomöten

Företaget hade satsat på videomöten redan innan covid-19 dök upp, för klimatets skull:

– Vi ska i möjligaste mån undvika fysiska möten, minska flygandet och transporterandet i bil. Det är för miljöns skull, men också för pengarna, konstaterar han.

Hur stor klimatbelastningen för mötena blir kan han inte säga, annat än att den är mycket liten. Vattenfall säljer sin el som fossilfri. Men något blir det ändå, fem gram per kilowattimme närmare bestämt. För Lars Ejeklint betyder det 12,5 milligram koldioxid för en arbetsdag. Bara en del av det kommer från videomöten, för i det där ingår även kaffekokande, lunch, med mera.

Långsiktig effekt

Lars Ejeklint har filosoferat över inverkan av corona i en artikel som publicerats på Vattenfalls intranät. Där skriver han det som Erik Agrell tycker är bra: ” Jag tror att dessa coronatider har förändrat oss. Vi kommer att minska vårt resande, för vi har märkt att det går bra att träffas och jobba på distans.”

Tillbaka till professorn på Chalmers. Han konstaterar att jämfört med en längre resa är påverkan från ett videomöte helt försumbar, även om elen skulle ge mer klimatpåverkan än det Vattenfall rapporterar.

– Väljer jag videomöten istället för bilen eller kanske flyget, är det ju bingo för klimatet. Dessutom slipper jag besväret att packa väskan. De enda som blir ledsna för det är flygbolagen, säger Erik Agrell.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste