nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Batteribytesstationer för elbilar

Danmark och Israel blir de första länderna i världen att satsa på ett landsomfattande nätverk av batteribytesstationer för elbilar, enligt Sveriges Radio.

  • Annons 1

Tanken är att man ska kunna ta även elbilen på långkörning. Att ta ut och sätta in ett nytt, fulladdat batteri tar cirka fem minuter. Efter en timmes snabbladdning kan batteriet sedan sättas in i en ny bil. Bakom satsningen står den franska biltillverkaren Renault och det amerikanska företaget Better place. Konceptet kostar elbilisten cirka 1800 kronor i månaden. Då hyr man bilens batteri och får samtidigt tillgång till alla bytesstationer och ett antal laddstolpar.

Andra satsningar har framförallt gått ut på att bygga nätverk av snabbladdningsstationer, men då får man vänta 20-30 minuter innan batteriet är fulladdat.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.