Barroso sitter kvar – kritiseras för svag miljöpolitik

Igår gav Europaparlamentet José Manuel Barroso, kommissionens ordförande, nytt förtroende. Han kommer nu att leda EU under ytterligare fem år och statsminister Fredrik Reinfeldt var nöjd med beskedet.

– Det här ger oss den stabilitet vi behöver för att fullt ut fokusera på viktiga utmaningar som den ekonomiska krisen och klimatförändringarna.

Men det är inte alla som håller med om att Barroso är av godo för EUs miljöarbete. Tidigare i veckan uppmanade Naturskyddsföreningen att alla svenska EU-parlamenatriker skulle kräva starkare miljöprioriteringar i Barrosos presenterade femårsprogram. De menar att programmet är helt koncentrerat till klimatfrågan och att miljöfrågor som biologisk mångfald, naturvård och jordbruks- och fiskepolitik får stå vid sidan.

Även Carl Schlyter, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna, är starkt kritisk till Barroso miljöpolitik och ville stoppa omvalet.

– Barroso är ansvarig för att EU:s lagstiftning genomförs, men han sitter med armarna i kors samtidigt som sju EU-länder släpper ut mer än 10 procent mer växthusgaser än vad de får inom ramen för EU:s Kyoto-åtagande, säger Carl Schlyter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.