Den tredje delen handlar om att utvidga möjligheterna att bestraffa korruptionsbrott över hela världen, och är en fråga som måste diskuteras och antas av rådet.
– Korruption påverkar oss alla och skadar våra samhällen, demokratiska institutioner och unionens värden. Korruption är också ett hot mot vår säkerhet – 60 procent av alla brottsorganisationer begår korruptionsbrott. Nu föreslår Europeiska kommissionen fastställande av en omfattande uppsättning korruptionsbrott för att bekämpa korruptionen på ett sätt som slår hårdast mot de korrupta, säger Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson i ett uttalande.
Jordgubbsbråk mellan EU och Spanien
Nationalparken Donana i syndvästra Spanien är ett av Europas största våtmarksområden och beskrivs som ett av Spaniens och Europas viktigaste områden för biologisk mångfald, inte minst för flyttfåglar. Nu hotas nationalparken att torrläggas av kringliggande bärodlingar, så som jordgubbsplantage, rapporterar DN.
Nationalparken skyddas av EU-lagar, men inför de regionalval som sker i slutet av maj har den lokala regeringen i Madrid lovat att genom en ny lag tillåta utökad bevattning av odlingarna. Ett löfte som EU-kommissionen tagit upp kampen mot, vilket lett till en inflekterad konflikt mellan Spanien och EU, skriver DN.
Strid om statsstöd för vätgas – lobbygrupper går hårt åt mot kommissionär
En konflikt om vätgas har blossat upp mellan EU och lobbygrupper för vätgas. Bakgrunden är att EU-kommissionären för konkurrens Margerethe Vestangers för några veckor sedan uttalande att hon inte skulle ge grön ljus för statligt stöd för vätgas, med argumentet att ”det är väldigt dyrt att transportera”, rapporterar nyhetsbyrån Euractive. Hon har också tidigare meddelat att hon inte skulle tillåta EU-länderna att matcha USA:s subventionsprogram för vätgasproduktion.
Nu ryter vätgaslobbygruppen Hydrogen Europe ryter ifrån mot uttalandet. Vestanger ”är på väg att orsaka betydande skada inom den europeiska vätgassektorn” skriver lobbygruppens vd, Jorgo Chatzimarkakis i ett brev adresserat till Margerethe Vestangers kontor, skriver Euractive.
Pär Holmgren (MP) om metanförslag: ”Viktigt att jordbrukssektorn kommer med”
Förra veckan enades EU-parlamentets miljöutskott om sin ståndpunkt i förslaget om att minska metanutsläppen, som står för omkring en tredje del av världens utsläpp av växthusgaser.
Under en pressträff kommenterade EU-parlamentarikern Pär Holmgren (MP) förslaget.
– Det vi har fått igenom i miljöutskottet är tydliga förbättringar, särskilt om vi kan tillämpa import till EU. Det skulle innebära enormt minskad klimatpåverkan, både inom EU och i andra delar av världen. Det är också viktigt att jordbrukssektorn kommer med. Här har vi tyvärr en enormt trög process, där många partigrupper inte vill se de snabba förändringarna som behövs, säger han.
Så vill EU-länderna ge ”mer makt åt konsumenterna”
Nu har EU:s medlemsländer enats om hur de ställer sig till förslaget om mer konsumentmakt i den gröna omställningen.
Bland annat vill rådet förbjuda allmänna miljöpåståenden, som exempelvis ”miljövänligt”, ”grönt” eller ”klimatneutralt”. Enligt rådet får tillverkarna inte göra reklam för sina produkter, processer eller verksamheter med sådana termer om påståendena inte kan styrkas genom ett allmänt tillgängligt certifieringssystem.
Åtgärderna rör information om produktens hållbarhet och reparerbarhet.
– Den gröna omställningen är en kollektiv insats, och konsumenternas beteende kommer att spela en avgörande roll. För att konsumenterna ska kunna spela denna roll vill vi vara säkra på att de har tillgång till tillförlitlig information, skydd mot vilseledande reklam och enklare sätt att återvinna eller reparera, Erik Slottner (KD), Sveriges civilminister i en kommentar.
Nu ska EU-parlamentet anta sin ståndpunkt, sedan inleds förhandlingar mellan rådet och parlamentet.
Förpackningsavfall och kemikalier – det står på nästa veckas agenda
Nästa vecka ska EU-parlamentets ledamöter mötas i Strasbourg för att debattera och rösta om en rad aktuella frågor.
Bland annat ska EU-parlamentet rösta om uppdateringen av EU:s marknadsföringslagstiftning, som bland annat förbjuder ogrundade miljöpåståenden.
En annan aktuell fråga som miljöutskottet ska diskutera på torsdagen är sin ståndpunkt till förslaget om förpackningar och förpackningsavfall. Bland annat ska ledamöterna diskutera målet att minska användningen av engångsplastflaskor med 65 procent och PET-flaskor med 50 procent fram till 2040.
Samma dag ska miljöutskottet också diskutera förslaget om skärpta krav för klassificering, märkning och förpackning av kemikalier. Förslaget förtydligar de nuvarande märkningsreglerna för bland annat tvätt- och rengöringsmedel, i syfte att skydda människor och miljö mot farliga kemikalier.