Yvo de Boer avgår

Chefen för FNs klimatkonvention, Yvo de Boer, avgår. Istället får han ett toppjobb för konsultfirman KPMG.

Yvo de Boer avgår

Under torsdagen kom beskedet: Yvo de Boer kommer inte att sitta vid rodret för FNs klimatkonvention UNFCCC när nästa klimatförhandling äger rum senare i år i Mexiko. Istället har han tackat ja till att bli global rådgivare i frågor som rör klimat och hållbarhet på KPGM.

Därtill kommer han enligt konventionens pressmeddelande att arbeta för ett flertal universitet.

Mogen för ny utmaning

Yvo de Boer har lett organisationen sedan september 2006 och i ett uttalande säger han att det var ett svårt beslut att ta. Han arbetar kvar på UNFCCC fram till den 1 juli i år.

– Tiden är mogen för mig att ta mig an en ny utmaning, att arbeta med klimat och hållbarhet i den privata sektorn och i den akademiska världen.

Företagen lösningen

Han betonade hur viktigt han tycker att det privata näringslivet är för klimatfrågan.

– Jag har alltid menat att medan regeringar förser oss med det nödvändiga politiska ramverket måste de riktiga lösningarna komma från näringslivet. Köpenhamn gav oss inget tydligt avtal juridiskt sett, men den politiska ambitionen och en känsla av riktning mot en värld med låga utsläpp är överväldigande. Det här kräver nya partnerskap med näringslivet och nu har jag chansen att hjälpa till att förverkliga det.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.