WWF: ”Industrin måste ställa om inom fem år”

För att hålla den globala uppvärmningen under två grader måste världens industrier ställa om till energisnåla och förnybara lösningar. Det menar Världsnaturfonden WWF i sin rapport Climate Solutions II.

För att klara klimatutmaningen menar man att utsläppen måste minska med 80 procent till 2050. Och att investeringar i förnybar energi, som sol-, vind- och bioenergi, är en stor del av lösningen.

– Nya jobb, nya växande företag och minskade hälsorisker är några av de positiva effekterna. Men det krävs en hög tillväxttakt på minst 25 procent per år inom de olika områdena för att få till en tillräckligt snabb omställning. Samtidigt måste ännu fler innovativa lösningar tas fram och investeras i, säger WWFs generalsekreterare Lasse Gustavsson och poängterar att bioenergin globalt redan idag är fyra gånger större än kärnkraften.

Rapportens budskap är att industrin måste ha inlett en grön revolution med innovationer och kommersiella lösningar inom fem år.

– Vattenfall borde få uppdraget att leda den gröna revolutionen genom att överge kol- och kärnkraft och investera vinsten i hållbara energilösningar, säger Lasse Gustavsson.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter