Utsläppen av klimatgaser minskar – kanske

Klimat De svenska utsläppen av klimatgaser minskade 1,6 procent under första kvartalet 2019, enligt statistik från SCB. BNP ökade samtidigt med 2,1 procent. Men en metodförändring gör att siffrorna är osäkra.

Utsläppen av klimatgaser minskar – kanske

Det är el, gas, värme och kyla som står för utsläppsminskningarna, tillsammans med transportindustrin, skriver SCB i ett pressmeddelande. Totalt orsakade svensk ekonomi utsläpp på 17 miljoner ton koldioxidekvivalenter, vilket är 1,6 procent mindre än för ett år sedan.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Osäkerhet kring transportindustrins utsläpp

Störst minskning kommer från el- och fjärrvärmesidan, där till exempel kol och torv ersatts med andra bränslen. Totalt minskade den sektorn, som även omfattar kyla, gas, och VA sina utsläpp med 6,6 procent. Men även transportindustrin bidrog till minskningen med hela 7,5 procent, vilket är en viktig del av kakan eftersom transportindustrin står för en så stor del av de totala utsläppen. Det är också här osäkerheten finns, eftersom metoden för att beräkna utsläppen från transportsektorn ändrats.

Hur stor är osäkerheten – faller hela transportsektorns utsläpp inom felmarginalen?

– Tyvärr går det inte att göra någon sådan kvantitativ bedömning av om osäkerheten ligger inom felmarginalen. Vissa delar inom transportsektorn kommer att uppdateras under året, men exakt hur det kommer slå vet vi inte än. Det är framförallt sjöfarten som är osäker, och det är en stor del av utsläppen, säger Susanna Roth på SCB till Miljö & Utveckling.

Tillverkningsindustrin ökar sina utsläpp med 5,1 procent, framför allt från stål- och metallindustrin, skriver SCB. Även hushållen har ökat sina utsläpp.

SCB:s statistik är dock inte hela sanningen. Även Naturvårdsverket sammanställer statistik över klimatutsläppen och enligt deras siffror har utsläppen inte förändrats i nämnvärd omfattning. Medan SCB:s statistik är produktionsbaserad är Naturvårdsverkets statistik territoriell, det vill säga den handlar om utsläpp från Sveriges territorium. Det är Naturvårdsverkets statistik som används för uppföljningen gentemot Parisavtalet.

Hela statistiken hittar du här.

Läs mer: Därför tar regeringen över Preemraff – analys

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.