USA:s förhandlare tror på varmare klimatmöte

USA:s klimatförhandlare Todd Stern tror att förväntningarna inför klimatmötet i Mexiko är mer realistiska än vad de var inför Köpenhamn.

USA:s förhandlare tror på varmare klimatmöte

När Miljö & Utveckling träffar Todd Stern på statsdepartementet i Washington DC ler han lite när han pratar om klimatmötet i Köpenhamn och tar upp det kalla vädret och de långa köerna. Han anser att mötet i december var utmanande men att processen ändå var god. Bland annat nämner han utsläppsfrågan för skogen, REDD, och teknologiöverföring som frågor där man kommit en bra bit på vägen.

Att ett bindande avtal hänger på att USA inför en nationell miljölagstiftning tror han inte, dock påpekar han att president Obama sagt från början att det är ett legalt bindande avtal man vill nå i de internationella klimatförhandlingarna.

– Vi är i stort sett klara för ett legalt bindande avtal, men det är fortfarande en öppen fråga om länder som Kina och Indien vill ha det. Vi måste helt enkelt fokusera på att bygga vidare på de frågor som togs upp i Köpenhamn, säger Todd Stern.

Ligger mer i linje

Enligt honom hade Obama kunnat sätta alla gröna frågor åt sidan nu när krisen kom, men istället har han har pekat på vikten av klimat- och energifrågor för att få ekonomin på rätsida.

Att många länder kände sig exkluderade under förhandlingarna i Köpenhamn tycker han är tråkigt och han säger sig se Europa som sin vän.

– Det gick inte riktigt som vi förväntat oss men vi försökte verkligen. Det är en pragmatisk process och jag tror att många har mer realistiska förväntningar i år, förklarar Todd Stern.

Tar alla chanser

Förra veckan besökte Todd Stern Bonn i Tyskland för att träffa några av Europas förhandlare för första gången efter Köpenhamn. Han sa innan mötet att det handlar mycket om att lära känna varandra och att det inte skulle bli fokus på någon särskild fråga, utan mer långsiktiga diskussioner.

– Det är nödvändigt att vi tar alla chanser till möten och diskussioner som vi kan. Allt kan inte ske inom FN:s ramar.

En komplicerad fråga som han ser det är hur Kyotoavtalet ska hanteras. USA är själva inte med i Kyoto, men Todd Stern tror att det kan bli en svår internationell fråga då i- och u-länder är oense.

– Vi vet i nuläget inte om mötet kommer att bli bättre, men det kommer i alla fall att bli varmare, avslutar Todd Stern och skrattar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.