Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Uppsala kommun fördubblar sin solenergi

Energi Uppsala kommun har installerat nya solcellsanläggningar på ett köpcentrum och på Fyrisskolans tak. Anläggningarna är en del av en större satsning på solenergi.

Uppsala kommun fördubblar sin solenergi
Uppsala kommun

– Vi har nu fördubblat våra installationer av solenergi mätt i effekt sedan 2015, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

De nya solcellsanläggningarna innebär att kommunen går från att köpa in el till att producera egen, förnybar energi. Det är en del i klimatomställningen mot en fossilfri kommun.

Under 2016 kommer kommunen att installera solelsanläggningar med en kapacitet på 1 200 kilowatt. Under de kommande åren planeras det för ännu mer solceller, framförallt på skolor och förskolor.

– I år planerar vi för ytterligare sex solelanläggningar, säger Micael Östlund, teknisk förvaltare på Skolfastigheter, som är det kommunala bolag som förvaltar kommunens skolor.

Fyrisskolans solelanläggning beräknas producera minst 140 000 kilowattimmar per år och täcka ungefär tolv procent av skolans elbehov. Installationskostnaden är 2,7 miljoner kronor.

Förutom investeringar och installationer på egna fastigheter arbetar kommunen också för att underlätta och inspirera företag, bostadsrättsföreningar och villägare att satsa på egenproducerad solenergi. Uppsala har bland annat utvecklat en solkarta i 3D, som kan användas både av företag och villaägare för att ta reda på hur mycket solenergi man kan få ut på sitt tak.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.