nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Västra Götaland och Skåne hamnar i topp medan Värmland och Uppsala hamnar i botten. FOTO: Uppsala kommun

Uppsala kommun fördubblar sin solenergi

Uppsala kommun har installerat nya solcellsanläggningar på ett köpcentrum och på Fyrisskolans tak. Anläggningarna är en del av en större satsning på solenergi.

  • Annons 1

– Vi har nu fördubblat våra installationer av solenergi mätt i effekt sedan 2015, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd i Uppsala kommun.

De nya solcellsanläggningarna innebär att kommunen går från att köpa in el till att producera egen, förnybar energi. Det är en del i klimatomställningen mot en fossilfri kommun.

Under 2016 kommer kommunen att installera solelsanläggningar med en kapacitet på 1 200 kilowatt. Under de kommande åren planeras det för ännu mer solceller, framförallt på skolor och förskolor.

– I år planerar vi för ytterligare sex solelanläggningar, säger Micael Östlund, teknisk förvaltare på Skolfastigheter, som är det kommunala bolag som förvaltar kommunens skolor.

Fyrisskolans solelanläggning beräknas producera minst 140 000 kilowattimmar per år och täcka ungefär tolv procent av skolans elbehov. Installationskostnaden är 2,7 miljoner kronor.

Förutom investeringar och installationer på egna fastigheter arbetar kommunen också för att underlätta och inspirera företag, bostadsrättsföreningar och villägare att satsa på egenproducerad solenergi. Uppsala har bland annat utvecklat en solkarta i 3D, som kan användas både av företag och villaägare för att ta reda på hur mycket solenergi man kan få ut på sitt tak.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.