nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Telge Energi slopar kolkraften

  • Annons 1

Telge Energi i Södertälje kommer att sluta helt med kolkraft och istället använda sig av förnyelsebar energi. Från och med februari kommer tio procent av Telges el att komma från vindkraft och 90 procent från vattenkraft. Syftet är att bli av med kolkraften i Norden samt att erbjuda kunderna ett val om hur deras el produceras.

Idag produceras 73TWh kolkraftsel, olja och naturgas inkluderat, bara i Norden. Den elproduktionen släpper ut 55 miljoner ton koldioxid per år. Idag kommer endast en procent av elproduktionen från vindkraft. Enligt en rapport från Energimyndigheten är det möjligt att bygga ut vindkraften till 20 gånger så mycket fram till år 2020. Det skulle innebära lika mycket el som fem kärnkraftverk skulle kunna producera.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.