Systematik gav svårigheter

Förväntningarna var stora på kyrkans miljöledningssystem när det stod klart 2000, men den succé som alla hoppats på uteblev. Hittills har 35 av landets 2 200 kyrkliga enheter valt att diplomera sig. Att införa näringslivets systematiska arbetssätt i kyrkans verksamhet var svårare än man från början trott.

Att arbeta systematiskt och med ständiga förbättringar som utgångspunkt är ett nytt arbetssätt inom svenska kyrkan. Det blev också tydligt när organisationen skulle börja arbeta med Svenska kyrkans miljödiplomering.

– Många förtroendevalda och anställda var ovana vid målrelaterat arbete. Man var vana vid att göra en insats och sedan var det färdigt. Ständiga förbättringar där man hela tiden sätter högre och högre mål, var något nytt, säger Henrik Grape, handläggare för hållbar utveckling vid svenska kyrkan.

Låta ta tid

Den stora succé man hoppats på uteblev och idag är 35 församlingar diplomerade enligt modellen, ytterligare ett 70-tal arbetar med att införa ledningssystemet.

Henrik Grape tror att det enda man kan göra är att låta arbetet ta tid. Att ta in konsulter skulle bara leda till en pärm på hyllan som sedan stod och samlade damm.

– Man måste ge tid åt alla att förstå vad målrelaterat arbete innebär och vad begrepp som vision, policy och ständiga förbättringar egentligen står för, innan det kan hända något, menar Henrik Grape.

Ljussteget hjälper igång

För att underlätta för de församlingar som vill bedriva ett miljöarbete, men inte har kraft att diplomera sig, har Svenska kyrkan även tagit fram ett enklare redskap, ljussteget.

Det är en konkret checklista som inte handlar om ständiga förbättringar utan där man istället bockar av sina åtgärder, ett efter ett. Ljussteget går igenom punkter som energiförbrukning, sophantering, kontorsmaterial och utbildning i miljö och teologi.

– Förhoppningen är att ljussteget ska leda till att man blir intresserad av hållbar utveckling och så småningom även vill börja arbeta mer systematiskt med sitt miljöarbete, säger Henrik Grape.

Vad som kommer att hända med svenska kyrkans miljödiplomering framöver tycker Henrik Grape är svårt att svara på.

– Det beror helt på hur vårt system utvecklas. Vi har även tittat på ett EU-projekt som kallas Sustainable Churches där några europeiska länders kyrkor tillsammans arbetat för att ta fram ett integrerat ledningssystem för miljö och sociala frågor.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.