Sverige tappar i miljöinflytande

Sverige har tappat sin topposition inom miljöområdet. Det visar Svenska institutets årliga Sverigebildrapport som släpps i dagarna.

Mellan 2005-2007 toppade Sverige listan över länder med en stark position på miljöområdet, men nu börjar bilden av det ”miljövänliga” Sverige sakta men säkert att urholkas. I årets studie som presenteras i Svenska institutets Sverigebildrapport, ligger Sverige på en fjärdeplats efter Tyskland, Kanada och Schweiz när det gäller ”Utvecklingsorienterat land på människors och miljöns villkor”. När det gäller frågan ”Agerar ansvarstagande i internationella frågor rörande miljön” hamnar Sverige på en andra plats, även detta ett tapp från ”storhetstiden” 2005-2007.

– Detta kan tyckas vara en relativt god placering för ett litet land som Sverige, men trenden är trots det oroväckande. Om Sverige vill stå sig i den internationella konkurrensen måste vi agera omgående och kraftfullt. Det förutsätter gemensamma satsningar inom politik, näringsliv och utbildningsområdet, säger Liselott Bergman, analysansvarig på SI.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.