Stockholm återanvänder berg från tunnelbanan lokalt

Cirkulär ekonomi Region Stockholm och Stockholms stad har börjat samarbeta för att ta tillvara det berg som plockas upp när tunnelbanesystemet byggs ut. Bergmassorna ska fraktas med båt ”runt hörnet” till Norra Djurgårdsstaden, där de används som utfyllnad.

Stockholm återanvänder berg från tunnelbanan lokalt
Från Blasieholmen i Stockholm, där bland annat Nationalmuseum ligger, ska sten skeppas till Norra Djurgårdsstaden. Foto: StockAdobe

Genom att återanvända bergmassor från tunnelbanebygget i centrala Stockholm vill Stockholms stad och Region Stockholm minska klimatbelastningen. Bergmassorna ska bli underlag för nya gator och byggnader i Norra Djurgårdsstaden, som byggs ut i norra delen av staden.

Ska skeppas med båt

De stenar som nu ska transporteras iväg från centrala Stockholm kommer från en tunnelmynning på Blasieholmen, något som staden drar fördel av. För även om det är dåligt med bilvägar till och från Blasieholmen så finns det många meter kaj. Följaktligen kommer transporterna att ske med båt.

– Det är ett känsligt läge på Blasieholmen och det finns inte heller snabb och bra access till större vägar, som på de flesta andra ställen där vi bygger. Därför har vi jobbat länge för att få till en lösning där bergmassorna lastas på pråm istället, säger Andreas Burghauser, Region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Startar vid årsskiftet

Enligt aktörerna ska detta spara över 50 000 lastbilstransporter genom centrala Stockholm. Den första pråmen kommer att ge sig iväg på sin 8,5 kilometer långa resa vid årsskiftet, om allt går som planerat.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.