5 frågor till Mattias Goldmann som startar eget

Karriär Nyligen sade klimatprofilen och Miljö & Utveckling-krönikören Mattias Goldmann upp sig från jobbet som hållbarhetschef på Sweco för att följa med sin fru som flyttar till Thailand. Nu startar han eget och registrerar firman Goldmann Green, som ska göra… ja vad?

5 frågor till Mattias Goldmann som startar eget
2030-sekretariatets Mattias Goldmann analyserar regeringens budgetproposition.

Du startar eget bolag, Goldmann Green, vad ska du göra?

– När kampen om klimatledarskap hårdnar, och bäst på klimat är en nyckel till de smartaste och mest engagerade medarbetarna, de förmånligaste villkoren på kapitalmarknaden och den bästa kundlojaliteten, då behövs det någon som enbart jobbar med de frågorna och enbart med de som verkligen vill vara ledande. Det ska Goldmann Green göra. Men du är tidigt ute; bolaget har registrerats men har inte ens en hemsida än!

Vilken typ av uppdrag tänker du dig?

– Sätta tuffa klimatmål, identifiera och undanröja hinder för måluppfyllelse och kommunicera delsegrar längs vägen och överträffade mål – det är vad vi vill göra. Bolagsformen är till för att bättre kunna samarbeta med mitt nätverk av aktörer i Sverige, USA, Latinamerika, östra Afrika och Sydostasien där jag befinner mig just nu. Föregångslandet Sverige är spännande att ta avstamp i men det blir riktigt häftigt först i en global kontext.

Har du några tankar om potentiella kunder?

– Jag söker en vettig work-life-balance och tror att egen hållbarhet hjälper när man ska bistå andra i hållbarhetsarbetet. Så jag kommer inte att jaga uppdrag, utan tvärtom säga blankt nej till sånt som inte är i linje med Parisavtalet, EU:s gröna giv eller de svenska klimatmålen. Det finns redan tillräckligt många aktörer som hjälper de som vill få något ganska måttligt att se stort och imponerande ut, och då klarar jag inte att leverera med trovärdighet och engagemang.

Var har du ditt kontor?

– Kontoret är där datorn står! Min målbild är att aldrig skaffa ett kontor, oavsett hur stort detta eventuellt blir. Pandemin har lärt oss att man kan jobba effektivt på andra sätt, och om detta ska växa på sikt ser jag framför mig ett nätverk som hur som helst inte skulle kunna samlas på en och samma plats.

Betyder detta att du har skaffat en vd-titel igen apropå vår senaste karriärartikel?

– Mina tre senaste titlar, förutom riddare och annat sånt, har varit vd, vd och hållbarhetchef. Nu är jag framför allt medföljande till min fru som är förstasekreterare på Sveriges ambassad i Bangkok; jag sade upp mig från Sweco för kärlekens skull, inte för att starta eget. Men klimatfrågan är för akut för att jag ska klara av att säga nej till relevanta förfrågningar, och med Goldmann Green kan vi flytta fram klimatpositionerna!

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.