När Miljö & Utveckling träffar Stavros Dimas i Bryssel är han precis tillbaka efter påskfirande i sommarhuset utanför Korint. Han har haft ledigt några dagar från sitt nya arbete som EU:s miljökommissionär och möter upp i väntrummet på sin arbetsplats, 11 våningar upp i den nybyggda Berleamontbyggnaden. Här är väskröntgen, passkontroll och eskort nödvändigt för att få stiga in.
– Jag tycker inte riktigt om mitt nya kontor, men säkerheten är hög, kommenterar Stavros Dimas och presenterar sin pressekreterare som också ska vara med under intervjun. På bordet ligger M&U:s frågor, begärda i förväg.
Några månader har Margot Wallströms efterträdare haft på sig för att bli varm i kläderna och ta sig an sina nya arbetsuppgifter. Hittills är han nöjd.
– Jag tycker väldigt mycket om mitt nya ansvarsområde, det finns så mycket engagemang inom miljöområdet, människor som ägnar hela sitt liv åt de här frågorna. Det här är verkligen ett arbete som jag känner mig stolt över, säger Stavros Dimas.
Orolig för rapport
Klimatet, biologisk mångfald, hälsa och miljö och att vi måste börja använda naturresurserna på ett hållbart sätt är frågor som Stavros Dimas sätter högt på agendan.
Just för tillfället är han särskilt oroad för den biologiska mångfalden, eftersom Millenium Ecosystem Assessment, MA just publicerat en rapport om ekosystemens tillstånd (se aktuellt sida X). Resultaten är inte goda, rapporten visar att cirka 60 procent av de områden där naturen är till nytta för människor, exempelvis havets förmåga att producera fisk, håller på att förstöras eller utnyttjas på ett ohållbart sätt.
– Det enda som är hoppfullt är att förfallet fortfarande kan stoppas, vi kommer omedelbart att agera utifrån den här rapporten, säger Stavros Dimas.
Lyfta blicken
Klimatfrågan är ett annat område där Stavros Dimas tänker göra en insats. Det gäller att hålla ihop Kyotoprotokollet nu, att nå de mål som är uppsatta och enas om nya för perioden efter 2012. På EU-nivå handlar det om att få handelssystemet att fungera på ett bra sätt och att se till att medlemsländerna tillsammans minskar sina koldioxidutsläpp med åtta procent fram till 2012, men Stavros Dimas poängterar att precis som med andra miljöfrågor gäller det också att lyfta blicken och se utanför EU:s gränser.
– Nästan alla miljöproblem är globala. Under min mandatperiod ska jag undersöka hur vi kan arbeta mer systematiskt för att öka det internationella samarbetet kring miljöfrågorna. Det är oerhört viktigt för att nå tydliga resultat.
Att få användningen av naturresurser i EU mer uthållig och att se till att avfallshanteringen sköts på ett hållbart sätt är andra frågor som Stavros Dimas tänker fokusera på, helt enligt prioriteringarna i EU:s 6:e handlingsprogram för miljö. Det handlar om, som Dimas uttrycker det, att vi faktiskt måste inse att resurserna inte är oändliga. Dessutom ska han ta ett ordentligt grepp om hur föroreningar påverkar hälsan.
– Luftföroreningarna är ett jätteproblem, särskilt i stora städer. Inom unionen dör 60 000 personer varje år pågrund av dålig luft, det måste vi göra något åt, säger Stavros Dimas.
Mycket på agendan
EU:s nya miljökommissionär har med andra ord mycket att göra- även om han har omkring 550 medarbetare till sitt förfogande. Här är det inte tal om någon 40 timmars arbetsvecka.
– Det finns oerhört mycket som kan göras för att skydda miljö och människor, det är också det som gör arbetet så attraktivt och utmanande. Jag är glad över att få vara med och bidra och jag kommer att göra allt vad jag kan för att vi ska nå de mål som vi satt upp till 2010 (se faktaruta), då min mandatperiod också tar slut. Jag vill se resultat och få saker att hända, betonar Stavros Dimas.
För det handlar inte bara om att sätta upp mål, utan också om att komma dit. För att förbättra miljötillståndet i unionen måste miljö och hållbar utveckling genomsyra allt som kommissionen och parlamentet tar sig för, strategier, planer och policys. Miljöfrågan måste in i alla skrymslen och vrår, menar Stavros Dimas. Sen måste EU länderna bli bättre på att följa EU:s miljölagar, faktiskt berör hela en tredjedel av EU:s lagstiftning miljöområdet.
– Vi har antagit väldigt många miljölagar men vi har stora brister när det gäller implementeringen. Vi ska anstränga oss för att få lagarna att följas i större omfattning, bland annat genom att arbeta med goda exempel från olika länder och regioner och genom att förbättra samarbetet, nationellt, regionalt och lokalt, säger Stavros Dimas.
Otippat val
Att det blev just Stavros Dimas som fick i uppgift att ta hand om EU:s miljöpolitik när det nya kommissionen tillsattes var oväntat och stötte tidigt på kritik från flera håll. Många har menat att kommissionären inte har tillräcklig kunskap om miljöfrågor och att han kommer att prata snarare än visa resultat. Andra har pekat på hans bakgrund som industriminister och högerpolitiker och flaggat för att han skulle gå industrins väg, snarare än miljöns. Helt enkelt ett nedköp för EU:s miljöpolitik, enligt kritiska stämmor.
– Jag vet inte vilka de här kritikerna är, men de har fel. Jag är väldigt engagerad i de här frågorna. Att kommissionen inte skulle vara intresserade av miljöfrågor stämmer inte heller, säger Stavros Dimas.
Att han inte skulle ha den kunskap och erfarenhet som krävs dementerar Dimas bestämt.
– Jag tycker inte om att tala om mig själv, men under min yrkeskarriär har jag har arbetat som jurist på Wall Street, jag har arbetat för Världsbanken, haft flera olika ministerposter och suttit i det grekiska parlamentet i 17 år, bland annat i kommittén för miljöfrågor. Det har jag gjort framgångsrikt och det kommer jag att göra nu också.
Dimas lovar resultat
Stavros Dimas inte bara tror, utan är övertygad om att han kommer att visa resultat inom alla EU:s prioriterade miljöområden. Innan han rensar sitt skrivbord och gör plats för sin efterträdare ska utsläppen av växthusgaser i unionen ha sjunkit rejält. Om en 8 procentig minskning ännu inte är nådd så ska det vara nära. Man ska också ha förhandlat fram mål för perioden efter 2012. Stavros Dimas hoppas också ha klarat av målet för miljö och hälsa. Dessutom ska EU ha kommit en bra bit på väg när det gäller energiomställning mot förnybar energi. Vi ska också använda våra resurser bättre och återvinna mer.
– Jag hoppas kunna genomföra det mesta av detta och även andra saker som också förbättrar miljön och livskvaliteten för de som bor i Europa och även i resten av världen, säger Stavros Dimas.