Solaktivitet ger kallare klimat

Länge har det varit känt att solens aktivitet varierar i cykler på elva år. Nu har forskare i Storbritannien hittat sambandet mellan solaktivitet och kallare vinterklimat.

Under 2008 till 2010 var solaktiviteten låg samtidigt som vintrarna norra Europa och i USA var hårda. Met office, Storbritanniens motsvarighet till SMHI, har studerat data från denna period. Resultaten från studien publicerades i Nature geoscience i måndags.

– Vår forskning bekräftar den observerade kopplingen mellan solens variation och regionalt vinterklimat, säger klimatforskaren Sara Ineson vid Met office till Reuters.

Genom att använda detaljerad data om solens uv-strålning fann forskarna att variationen av uv-instrålning var mycket större än man tidigare trott, skriver Reuters. De upptäckte att när uv-instrålningen varit låg under flera år så bildas det ovanligt kalla luftmassor högt upp i atmosfären vid tropiska breddgrader.

Luftmassorna som bildas vid låg uv-instrålning påverkar mönstret på norra halvklotets höghöjdsvindar och utlöser kalla östliga vindar. De kalla vindarna orsakar i sin tur snöstormar i norra Europa och USA, samtidigt som det blir mildare väder i Kanada och i medelhavsområdet. Vid de perioder som uv-instrålningen är hög inträffar istället motsatsen.

– Uv-nivåerna berättar inte hur det dagliga vädret kommer bli, men de ger spännande möjligheter till förbättrade prognoser av vinterförhållanden för kommande månader och år, säger Sara Ineson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.