Solaktivitet ger kallare klimat

Länge har det varit känt att solens aktivitet varierar i cykler på elva år. Nu har forskare i Storbritannien hittat sambandet mellan solaktivitet och kallare vinterklimat.

Under 2008 till 2010 var solaktiviteten låg samtidigt som vintrarna norra Europa och i USA var hårda. Met office, Storbritanniens motsvarighet till SMHI, har studerat data från denna period. Resultaten från studien publicerades i Nature geoscience i måndags.

– Vår forskning bekräftar den observerade kopplingen mellan solens variation och regionalt vinterklimat, säger klimatforskaren Sara Ineson vid Met office till Reuters.

Genom att använda detaljerad data om solens uv-strålning fann forskarna att variationen av uv-instrålning var mycket större än man tidigare trott, skriver Reuters. De upptäckte att när uv-instrålningen varit låg under flera år så bildas det ovanligt kalla luftmassor högt upp i atmosfären vid tropiska breddgrader.

Luftmassorna som bildas vid låg uv-instrålning påverkar mönstret på norra halvklotets höghöjdsvindar och utlöser kalla östliga vindar. De kalla vindarna orsakar i sin tur snöstormar i norra Europa och USA, samtidigt som det blir mildare väder i Kanada och i medelhavsområdet. Vid de perioder som uv-instrålningen är hög inträffar istället motsatsen.

– Uv-nivåerna berättar inte hur det dagliga vädret kommer bli, men de ger spännande möjligheter till förbättrade prognoser av vinterförhållanden för kommande månader och år, säger Sara Ineson.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.