Smarta idéer gav miljöpris

Tvål av frityrolja och smarta påsar. Kreativa lösningar är signumet för vinnarna av Malmö Stads miljöpris.

Smarta idéer gav miljöpris

Priset på 40 000 kronor delas mellan Malmöföretagen Apokalyps Labotek och ABOB.

Apokalyps Labotek består av två industridesigners, Petra Lilja och Jenny Nordberg, som riktat in sig på hållbar konsumtion, produktion och strategisk utveckling. Apokalyps Labotek har gjort sig kända bland annat för sin ”falafel-tvål”, en tvål baserad på återvunnen frityrolja från falafelkök i Malmö. De har även tagit fram parkettgolv av återvunna bildäck och utvecklat en hållbar designmetod som kallas Past Present Future (PPF) som de tillämpar på allt arbete.

ABOB har sin utgångspunkt i idén om att motverka engångsmissbruket. Inspirerade av att små saker kan göra skillnad har de riktat in sig på att bekämpa platspåsen som slit- och slängprodukt och lanserat de Better Option Bag en hållbar shoppingkasse.

Malmö stads lilla miljöpris går till Barista Fair Trade Coffee. Barista startade i Malmö 2006 och har med sitt ekologiska och Fairtrade-märkta utbud visat ett stort engagemang för etisk och miljövänlig konsumtion. För varje fika som betalas med stammiskort går 2 kr till en skolmåltid till barn i Etiopien och över 500 barn får nu mat varje dag så att de kan gå i skolan.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.