”Sas skulle kunna göra betydligt mer”

Tio stora börsbolag står för 91 procent av svenska företags utsläpp. Sämst betyg i gruppen får Sas. Det visar Folksams färska klimatindex.

”Sas skulle kunna göra betydligt mer”

Inte helt oväntat är det ett flygbolag som hamnar etta på listan över de tio börsnoterade företag som släpper ut mest koldioxid. Förutom Sas finns även SCA, Ericsson och Holmen i topp. Tillsammans står de tio stora bolagen för hela 91 procent av de samlade utsläppen från alla svenska företag.

– Det här visar att vad övriga företag gör inte ger så mycket och att man behöver hjälpa de stora företagen med energieffektivisering. Tittar man på hela industrins utsläpp så släpper Vattenfall ut mest. Så mest effekt skulle det ge att bara jobba med Vattenfall, säger Carina Lundberg Markow, chef för Ansvarsfullt ägande på Folksam.

Hon poängterar att det så klart spelar viss roll även vad andra gör, men energieffektivisering i de stora bolagen är vad som krävs för ett stort kliv framåt.

Indexet visar samtidigt att flera av de stora företagen har högre klimatmål än EUs ambition på 20 procent till 2020.

– Huvudpoängen är att man inte ska dra alla företag över en kam.

Kan göra mer

Sas får också sämst klimatbetyg av företagen på tio i topp-listan, en tvåa av fem möjliga stjärnor. Betyget baseras på den internationella undersökningen Carbon Disclosure Project, där företagen fått svara på enkätfrågor om utsläpp och klimatarbete.

– Sas skulle kunna göra lite bättre insatser än vad de faktiskt har gjort. Men de har ett miljöarbete trots att man är en stor utsläppare och lever på att släppa ut. De får ju lite svårare att göra de stora kliven, men de har börjat titta på att blanda in biobränsle. Det är ett område de skulle kunna utöka.

Luftfartsverket förebild

Carina Lundberg Markow lyfter fram en positiv aspekt av flygbolagets klimatarbete: de har minskat utsläppen med mer än vad nedgången i resande medfört. Samtidigt påpekar hon att det jämfört med de övriga börsbolagen helt klart finns flera förbättringsområden inom företagets klimatarbete, exempelvis att precisera investeringar i framtida klimatåtgärder. Dessutom har de inte rapporterat mycket på ett av delområdena i undersökningen, som gäller de mer indirekta utsläppen från underleverantörer. Carina Lundberg Markow lyfter fram Luftfartsverket som en förebild i strukturerat klimatarbete och tycker att flygbolaget borde lära av dem.

– De skulle kunna hitta fler nya klimatvänliga bränslen, även om detta är en oerhört svår utmaning. Å andra sidan sitter de inte i en värre sits än SCA och Holmen som också är beroende av att ha tillgång till energi. Till exempel så har Holmen börjat prata om att ha flyttbara vindkraftverk på kalhyggen.

Hoppas på bättre rapportering

Folksams index bygger på uppgifter som företag frivillig lämnar in. Flera företag har valt att inte delta, bland annat ville inte SSAB att svaren skulle offentliggöras på grund av konkurrensskäl.

– Idag måste inte företag rapportera in sina utsläpp. Om det är på det här sättet är det dags att ta fram ett regelverk. Det är bland annat viktigt för finansiella värderingar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.