Så ska 100 000-tals utbildas till gröna jobb

Karriär Ett stort bemanningsföretag planerar att utbilda flera hundra tusen europeer för att möta kompetensbristen inom områden som vätgas, batterier, CCS och vindkraft.

Så ska 100 000-tals utbildas till gröna jobb
Foto: Adobe Stock

Bemanningsföretaget Manpower berättar på tisdagen i samband med World Economic Forum att företaget tillsammans med utbildningsorganisationen EIT Inno Energy ska utbilda flera hundra tusen människor i Europa inom områdena vätgas, batterier, koldioxidavskiljning och -lagring samt vindkraft. I Norden startar utbildningarna redan i år. Syftet är enligt företagen att möta det stora kompetensbehov man upplever i den gröna omställningen.

– Företag har omfattande behov av att fylla på med kompetens för att klara den gröna omställningen, samtidigt som det ofta rör sig om mycket specifika kompetenser. Vi räknar därför med att vidareutbilda brett, från produktionsmedarbetare till ingenjörer säger Steinar Instefjord, nordisk direktör för gröna jobb på Manpower, i en kommentar.

35 certifieringar

I programmet kommer det att erbjudas utbildningar inom ett 70-tal roller, bland annat batteritekniker, produktionsingenjörer och underhållsoperatörer för elfordonsladdare. Utbildningarna, som ska bestå av både teori och praktik på företag, kommer att ge 35 certifieringar på tio olika språk.

Sedan tidigare har branschorganisationen Industriekonomerna räknat ut att den gröna omställningen kan skapa cirka 50 000 nya jobb, enbart i Sverige. Globalt kan det enligt World Economic Forum handla om 30 miljoner nya jobb världen över till 2030. Kompetensbehovet är så stort att utbildningsväsendet inte kan täcka behovet, anser Manpower.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.