Chocksiffran: Så många ton kläder glöms på gympan

Cirkularitet Varje år glöms hundratals ton kläder i svenska skolor. Det leder till stora mängder kläder som kasseras. Nu ska ett nytt projekt se till att kläderna i stället får nytt liv.

Chocksiffran: Så många ton kläder glöms på gympan
Foto: Skolreturen.

Projektet genomförs i samarbete med 18 skolor i fem kommuner i Stockholmsregionen. Under perioden mars till juni förra året samlade skolorna in alla kvarglömda kläder.

Resultatet blev sopsäckar med över 1300 kilo kläder. Utslaget över hela året och alla svenska skolor skulle det bli 770 ton kvarglömda kläder.

Tanken med projektet, som går under namnet Skolreturen, är att ta hand om de kvarglömda plaggen och säkerställa att de får nytt liv genom återbruk, välgörenhet och second-hand-försäljning. Enligt projektets initiativtagare tvingas många skolor idag slänga en stor del av kläderna.

– Vi ville hitta en lösning på detta otroliga svinn. Det är ofattbart att skolor måste skicka tonvis med kläder till förbränning varje termin. I dagsläget har skolorna inga självklara alternativ till återvinning som brännbart, då kläderna ofta är smutsiga och plaggens skick varierar, säger Francesca Agostino som är en av Skolreturens grundare i en kommentar.

Projektet går ut på att vårdnadshavarna i de 18 skolorna en extra uppmaning att hämta sina saker före ett visst datum. De kläder som inte hämtas upp statistikförs av Skolreturen innan de går vidare till återbruk, välgörenhet eller försäljning.

– Vi har nu mer än 5 000 plagg från över 300 varumärken och vill visa att återbrukat material kan vara både pisvärt och miljövänligt. Utevör detta hoppas vi kunna inspirera andra att välja begagnat framför nytt. Det ska vara lätt att hitta second-hand plagg för barn i skolåldern, som tål att älskas, slitas och ärvas, avslutar Teresa Tanisawa, som en projektets andra grundare.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.