Regeringen vill stärka energiforskningen

Solceller och vågkraft, el- och hybridbilar. I höstens budgetproposition vill regeringen successivt öka anslagen till energiforskning, bland annat för att stärka svensk export.

Regeringen vill öka stödet till energiforskning i den föreslagna höstbudgeten. De kommande tre åren satsas cirka 1,3 miljarder kronor per år på energiforskning, vilket ökar till en permanent årlig satsning på 1,4 miljarder från och med 2016.

– Världen befinner sig mitt i en global klimatutmaning. Vår generations moraliska uppgift är att ställa om till ett hållbart samhälle, för en hållbar framtid. Det förutsätter att vi minskar användningen av fossil energi, ställer om till förnybar energi och att vi utvecklar nya tekniker som gör att vi kan producera och använda energin mer effektivt än idag, säger it- och energiminister Anna-Karin Hatt.

I budgetpropositionen för 2013 föreslår regeringen att energiforskningssatsningen ligger kvar på dagens nivå och successivt stärks till 2016 och därefter blir permanent för att skapa långsiktighet. Över en tioårsperiod innebär det närmare 14 miljarder kronor till energiforskningen.

De kommande åren inriktas energiforskningen olika strategiska områden där det finns möjligheter att göra klimat- och energipolitisk skillnad, samtidigt som grunden läggs för export. Det handlar till exempel om att utveckla effektiv solcells- och vågkraftsteknik, och om att ta fram framtidens el- och hybridbilar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste