Regeringen slår ifrån sig kritiken: ”Finns olika åsikter”

POLITIK Statsminister Ulf Kristersson (M) slår ifrån sig den svidande kritiken från Klimatpolitiska rådet mot regeringen. Även Svenskt Näringsliv säger att rådets granskning har flera allvarliga rister.

Regeringen slår ifrån sig kritiken: ”Finns olika åsikter”
Foto: Axel Adolfsson/Kate Gabor.

Klimatpolitiska rådets experter ger regeringens politik en förödande utvärdering. Men alla håller inte med om kritiken.

I en artikel med Dagens Nyheter kommenterar statsminister Ulf Kristersson (M) rådets slutsatser i samband med ett EU-toppmöte i Bryssel.

”Rådets roll är att granska och kritisera. Det har jag respekt för. Men regeringen tycker att den allra viktigaste uppgiften som vi gör nu är en långsiktig omläggning av energipolitiken och klimatpolitiken. De två sakerna hör ihop”, säger han till DN.

Vidare framhåller Ulf Kristersson att elektrifiering är rätt strategi och menar att regeringen har en trovärdig plan för att säkerställa att moderna eldrivna fordon – varken byggs eller drivs – av fossil energi.

Även arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv kritiserar kritiken.

– Det är beklagligt att Klimatpolitiska rådet tonar ner behovet av en kraftigt utbyggd fossilfri elproduktion för att klara klimatomställningen. Elektrifieringen är helt avgörande för att svenska företag snabbt ska kunna ställa om. Den är fundamental för fler investeringar i Sverige, för jobben och en fortsatt stark välfärd som i sig skapar acceptans för att ställa om. Agerar vi rätt nu kan Sverige bli en vinnare på den gröna omställningen, säger Karin Johansson, vice vd på Svenskt Näringsliv, i en kommentar.

Vidare säger Karin Johansson att rådets ”snäva nationella fokus är problematiskt”.

– En effektiv politik kräver ett internationellt perspektiv på klimatfrågan. Sverige ska klara både nationella åtaganden, och i förhållande till EU:s. Men vi kan inte bortse från vår konkurrensutsatthet samt hur och var Sverige kan göra allra störst skillnad för klimatet, avslutar hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.