Ny miljöminister utsedd

Lena Ek får efterträda Andreas Carlgren och tillträder omedelbart.

Ny miljöminister utsedd

Statsminister Fredrik Reinfeldt har idag presenterat tre nya ministrar. Nya centerledaren Annie Lööf blir ny näringsminister och har valt ut Anna-Karin Hatt till It och energiminister samt Lena Ek till ny miljöminister och chef över Miljödepartementet.

– Som partiledare för centerpartiet tycker jag det är angeläget att vi stärker vår gröna position i svensk politik. Som minister i regeringen är det givetvis viktigt att vår miljöminister också står upp för den allianspolitik som finns. Men som partiledare för centerpartiet kommer jag vara en offensiv kraft för att få till stånd en mer grön politik, sa Annie Lööf under en presskonferens.

– Jag är övertygad om att Lena kommer bli en utmärkt, ny miljöminister.

Lena Ek lämnar därmed sin plats i EU-parlamentet där hon jobbat som Europaparlamentariker sedan 2004 och drivit frågor om klimat, miljö och energi. Hon var även med och förhandlade fram EU:s klimatpaket och kemikaliedirektivet Reach. Hjärtefrågor för henne är bland andra kemikaliefrågan och havsfrågan.

– Jag kommer prioritera ny teknik och innovation, där jag har mycket kunskap. Smart cities är ett nyttigt koncept. Jag kommer jobba mycket med kommunerna när det gäller dessa frågor, säger Lena Ek.

Andreas Carlgrens avsked kommenterade Annie Lööf såhär:

– Anderas har gjort många fina insatser, men det är också naturligt att som ny partiledare för Centerpartiet också forma sitt lag. Och då vill jag se två nya personer, den ena är jag och den andra är Lena Ek.

– Lena Ek är en erfaren politiker med en gedigen kunskap om både miljö och EU. Nu hoppas jag att hon vågar driva den tuffa miljöpolitik som läget faktiskt kräver. Den avgående miljöministern Andreas Carlgren har internt drivit en tuff linje i många miljöfrågor men utåt fått den otacksamma rollen som målvakt för låga ambitioner. Om Lena Ek ska lyckas bättre i sakfrågan än Carlgren krävs att alla regeringspartier höjer sig i miljöfrågan, kommenterar Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.