Ny dom: avfallshantering ska upphandlas

Uddevalla kommun gjorde fel när de lät det egna bolaget ta över avfallshantering utan att upphandla tjänsten först. Det konstateras i en färsk dom från förvaltningsrätten.

Enligt förvaltningsrättens dom har kommunen brutit mot lagen om offentlig upphandling. Kommunen skulle inte ha lagt över sophanteringen direkt på det kommunalägda bolaget Uddevalla Energi. Enligt kommunen handlade det om en överföring av ansvar och därför var det inte något som behövde upphandlas. Men förvaltningsrätten har nu dömt annorlunda och menar att avtalet utgör ett tjänstekontrakt.

– Uddevalla Energi är ute på den allmänna marknaden och konkurrerar. När kommunen lägger över ett kontraktsvärde som kan uppskattas till mer än 230 miljoner kronor på Uddevalla Energi innebär det både att andra företag utesluts från att lägga anbud på tjänsten och att Uddevalla Energi får konkurrensfördelar och möjlighet till korssubventionering avseende sina övriga tjänster. Nu har förvaltningsrätten bestämt att kommunen måste genomföra en ordentlig upphandling. På det sättet blir det mer balans i konkurrensen, säger Pär Cronhult, chefjurist vid Konkurrenskommissionen, en oberoende expertgrupp som bevakar snedvridning av konkurrens med offentliga medel.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.