Massiv investeringsvåg svaret på klimatfrågan

Energi och transporter står för mer än hälften av de totala koldioxidutsläppen, samtidigt ökar de sektorerna mest. Satsning på ny teknik måste därför bli huvudfokus i EUs klimatstrategi, framhöll ITPS chefsekonom Sandro Scocco när han talade på Energitinget.

Att Sverige klarar tillväxt och samtidigt minskar utsläppen av koldioxid har en viktig förklaring; satsingen på kärnkraft och vattenkraft.

– Det visar vilken betydelse energianvändingen har för utsläppen av koldioxid, poängterar Sandro Scocco.

Energiproduktion störst betydelse

I en omfattande studie har ITPS tittat på sambandet mellan koldioxidutsläpp och tillväxt för att föreslå hur en långsiktig strategi för Sverige och Europa kan se ut. En viktig slutsats i studien är att det inte finns systematiska skillnader mellan rika och fattiga länder när det gäller utsläpp. När Kina bygger stålkraftverk, eller köper lastbilar använder de samma teknik som västvärlden. Ett kilo stål tillverkat i Kina släpper därför ut ungefär lika mycket koldioxid som ett kilo stål i Sverige. Energiproduktionen spelar däremot stor roll.

– Den stora dramatiska skillnaden i utsläpp beror på vilken teknik man har implementerat i energisektorn, säger Sandro Scocco.

Men inte heller här kan man dra en linje mellan rika och fattiga länder. Satsningar i USA kan vara minst lika lönande som i Kina ur ett globalt utsläppsperspektiv.

Satsa på ny teknik

För att komma åt klimatproblemen krävs det enligt Sandro Scocco satsningar på nya tekniska lösningar i både energi- och transportsektorn. Att sätta ett gränsvärde för nya bilar på 120 gram koldioxid per kilometer räcker inte. Det dämpar bara ökningstakten. Istället måste utsläppen sänkas i absoluta tal. Han rekommenderar därför att EU sätter ny teknik som huvudfokus i klimatstrategin, och börjar på hemmaplan.

– Det behövs en massiv investeringsvåg för att klara klimatmålen, avslutar han.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.