Martin Falklind är årets naturfotograf: Skildrar undervattensvärldar

Naturfoto Martin Falklind tilldelas Naturvårdsverkets pris för 2021 års bästa naturfotograf. Han prisas bland annat för sitt arbete med att skildra svenska vattenmiljöer.

Martin Falklind är årets naturfotograf: Skildrar undervattensvärldar
Martin Falklund har utsetts till 2021 års Naturfotograf.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset som årets naturfotograf till en naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige. Prissumman är 25 000 kronor.

Prisas för att skildra undervattensvärldar

I år går priset, som delas ut för 31:a gången, till naturfotografen och filmaren Martin Falklind.

– Martin Falklind får priset då han länge har skildrat vad som händer under ytan i en relativt kall och okänd värld. Den högklassiga känslan för naturfotografi och berättande har följt tidens strömmar till allt fler kanaler, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

”Livet under ytan är en skatt”

Genom TV, filmer, böcker, tidningar och föreläsningar tar Martin Falklind med publiken till undervattensvärldar jorden runt. I sitt arbete har han hållbarhet och goda exempel i fokus. Han senaste projekt är filmtriologin Fiskarnas Rike, där han tillsammans med sitt team tar med publiken ner i svenska vattenmiljöer.

– Livet under ytan är en skatt som många av oss har förbisett. Om vi kunde se vad som finns därnere skulle vi troligen behandla våra vatten med större respekt, något också vi själva har allt att vinna på. Fisk är en fantastisk och förnybar resurs som inte alls behöver sina, bara vi förvaltar den rätt. Att försöka synliggöra det är min viktigaste drivkraft, säger Martin Falklind.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.