Åsa Domeij: Man tävlar om sämst miljöpolitik

Almedalen 2022 Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij är på plats under Almedalsveckan. Miljö & Utveckling passade på att fråga om vilka trender hon ser i samtalen och om hennes bild av miljöpolitiken inför valet.

Åsa Domeij: Man tävlar om sämst miljöpolitik
Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood. Foto: Emmy Westling.

När Miljö & Utveckling får tag i Axfoods hållbarhetschef Åsa Domeij är hon i full färd att norpa åt sig en braxburgare som delas ut gratis under Almedalsveckan. Hon har precis deltagit i ett samtal om vilka förutsättningar det finns för hållbar blå mat från Östersjön och på land. Där lyfte hon bland annat den lokalproducerade braxen (som hon precis är på väg att sätta tänderna i) som ett hållbart alternativ.

Seminariet är bara ett av flera i raden av samtal som Åsa Domeij deltagit i under Almedalsveckan.

Hej Åsa! Vi är nu i mitten av Almedalsveckan. Vad har du för spaningar inom hållbarhetsområdet?

– I år har det handlat väldigt mycket om cirkuläret, med koppling till klimatet. Inom mitt område pratar man mycket om cirkulära material och förpackningar. Det har man inte lyft lika mycket under tidigare år. Sedan är det tydligt att det händer mycket inom näringslivet. Man utvecklas mycket och intresserar sig för att driva på hållbarhetsarbetet. En mer negativ spaning är att politiken backar inom området. Vid nästan varje samtal och möte hör man en besvikelse från näringslivsföreträdare om att politiken försvårar saker.

Vad är man besviken på?

– Senast idag hade jag ett möte med Protos som jobbar med mer klimatsmarta köttprodukter, nordisk råvara och vegetabiliska produkter. När det kommer till politikernas roll att stötta jordbrukets lönsamhet är det bensin och fossil diesel man stöttar, vilket försvårar för deras nya koncept som de håller på att utveckla.

Varför går det åt fel håll tror du?

– Man tävlar om väljare som inte är intresserade av miljö och inte ser möjligheterna med hållbar utveckling, utan snarare ser det som ett problem. När man börjar tävla i att ha en svag miljöpolitik fortsätter den här negativa spiralen. Det handlar bland annat om billig bensin och billig fossil diesel. Sedan har kollektivtrafikpriserna gått upp. Så det går åt helt fel håll.

Hyllar EU:s arbete

Sveriges politiker är alltså enligt Åsa Domeij inget att hänga i julgranen. Däremot menar hon att politikerna på EU-nivå gör bättre ifrån sig när det kommer till hållbarhet.

– De flesta initiativ som läggs fram, kommer från EU. När det kommer till initiativ från regeringen är det oftast implementering av olika EU-regler. Även om jag inte håller med om allt EU gör, så är EU den pådrivande kraften och ett ljus i världens mörker. Man märker att Ursula von der Leyen (EU-kommissionens ordförande) och Frans Timmermans (EU-kommissionens vice ordförande) försöker hålla i miljöfrågorna, trots den här svåra situationen med först pandemin och sedan kriget. Det är beundransvärt tycker jag att de kämpar på så gott de kan.

Det är snart val. Vad hoppas du på av nästa regering?

– Jag hoppas att det här vänder och att man ser de stora framtidsmöjligheterna som finns när det kommer till miljö, resursfrågor, klimat och biologisk mångfald. Jag hoppas att man börja tävla om att ha den bästa politiken inom området i stället för den sämsta. Men jag är säker på att det kommer att svänga, frågan är bara om när. Det kan betyda mycket hur frågorna kommer in i valdebatten. Om de kommer in på ett bra sätt ökar förutsättningarna att göra bra ifrån sig även efter valet, säger Åsa Domeij.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.