Jörgen Wiklund är Årets naturfotograf

Naturfoto Jörgen Wiklund i Umeå har tilldelats Naturvårdsverkets pris som Årets naturfotograf. Priset delas ut för 30:e året och prissumman är på 25 000 kronor.

Jörgen Wiklund är Årets naturfotograf
Jörgen Wiklund, Årets naturfotograf.

Naturvårdsverket delar årligen ut priset som Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.

I år går det alltså till Jörgen Wiklund, som är fotograf och forskningsingenjör på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, institutionen för vilt, fisk och miljö i Umeå.

Fiskmåsar. Foto: Jörgen Wiklund.

Grattis till priset.

– Tack så jättemycket. Priset kom faktiskt som en fullständig överraskning. När de ringde från Naturvårdsverket blev jag överlycklig.

Hur väcktes ditt intresse för naturfotografering?

– Mitt naturintresse fick jag av morfar som tog med mig ut på gädd- och öringsfiske samt bärplockning. Bärplockningen försökte man ju slippa undan, men fiskeintresset blev bestående. I högstadiet blev jag också intresserad av fågelskådning och foto. Jag gick några fotokurser och på den vägen är det. Sedan 1997 är jag medlem i Naturfotograferna.

Flodnejonöga. Foto: Jörgen Wiklund.

Hur har digitaliseringen förändrat naturfotograferingen?

– Det är en enorm skillnad mellan analogt och digitalt. När jag började var det först svart-vitt och sedan färgdia som gällde. Men kostnaderna var höga. Med en kamera som tog tio bilder i sekunden hade man på bara några sekunder dragit igenom en rulle för dryga hundralappen. Efter ett orrspel kunde det hända att man kom hem med 30 rullar film. Digitaliseringen ger betydligt större möjligheter, framförallt när det gäller actionbilder. Att ta 1 000 bilder på ett orrspel kostar ingenting längre.

Vad krävs för att bli en bra naturfotograf?

– Framförallt måste man kunna behärska tekniken. Den ska man kunna i sömnen och får inte bli ett hinder. Dessutom gäller det att vara idérik och våga prova sig fram på nya vägar.

Röding. Foto: Jörgen Wiklund.

Du fick Naturvårdsverkets pris bland annat för den uppskattade boken ”Sveriges Sötvattenfiskar” där samtliga 49 olika arter finns fotograferade. Hur fick du den idén?

– När jag jobbade som fotolärare fick jag upp ögonen för studiofotografering. Detta tillsammans med mitt fiskeintresse gjorde att jag började fundera på om det skulle vara möjligt att fånga fiskarna och sedan fota dem i akvarium i studiomiljö, inomhus och utomhus. Första bilderna blev förskräckligt dåliga, men efter ett antal försök fick jag till slut bilder som jag blev nöjd med. Boken är tänkt att ligga mitt emellan en faktabaserad fälthandbok och coffee-table-book.

Prissumman är på 25 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna?

– Min hustru och jag har precis flyttat ut permanent till vår ombyggda sommarstuga vid havet. Nu håller vi på att anlägga trädgården så mycket av pengarna kommer nog att användas där.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.