Maldivernas president: – Vi måste fortsätta kampen

Fyra dagar återstår av mötet i Köpenhamn och för vissa länder är utgången mer ödesdiger än för andra.
– Vi hoppas att vi ska nå en lösning så att vi överlever, säger
Maldivernas president Mohamed Nasheed.

Maldivernas president:
– Vi måste fortsätta kampen

G77-länderna bröt igår upp från klimatförhandlingarna. Anledningen är att de inte är överens med de industrialiserade länderna i frågan huruvida det nya avtalet ska vara en förlängning av det rådande Kyotoprotokollet eller en i grunden helt ny överenskommelse.

Men det finns fortfarande de som hoppas. En av dem är presidenten för ögruppen Maldiverna vars blotta överlevnad hotas av klimatförändringarna. Om inget drastiskt görs för att förhindra den globala uppvärmningen tros landet vara obeboeligt inom 100 år.

Mohamed Nasheed anlände från förhandlingarna på COP15 till det alternativa klimatmötet Klimaforum i Köpenhamn under tisdagskvällen.

– Jag är ingen vetenskapsman, men jag vet att man inte kan förhandla med fysikens lagar och moder natur. Mitt budskap är att vi måste fortsätta kampen även efter klimatmötet.

Bli koldioxidneutral

Maldiverna har tagit ett stort steg för att visa resten av världen att man är beroende av andra länders utsläppsminskningar. Som första nation satte man upp målet att bli världens första koldioxidneutrala land, något som ska nås inom tio år.

– Länder som gör sina ekonomier gröna är framtidens vinnare. Bland annat slipper man vara beroende av ett oförutsägbart oljepris.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste