LO-rapport: Det krävs för ett rättvis omställning: ”Nu sätter vi ner foten”

Klimat Klimatomställningen är nödvändig, men behöver genomföras på ett rättvist sätt. Det anser Landsorganisationen LO som nu släpper en rapport om hur det ska gå till.
– Vi är inte rädda för ny teknik och förändringar, men vi är rädda för ökade klyftor och orättvisor, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande i en kommentar till rapporten.

LO-rapport: Det krävs för ett rättvis omställning: ”Nu sätter vi ner foten”
LO har släppt en rapport om vad som krävs för en rättvis klimatomställning. Foto: Pressbild/LO.

Omställningen mot ett mer hållbart samhälle innebär en stor och genomgripande strukturomvandling. Det ser LO, som samlar fjorton svenska fackförbund, som nödvändigt. Men det är av yttersta vikt att den blir rättvis, menar organisationen som nu släpper rapporten Vad krävs för en rättvis klimatomställning?

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

– Samhället har förändrats förr, och vi har anpassat oss. Vi kan göra det igen, men det måste ske rättvist. Vi är inte rädda för ny teknik och förändringar, men vi är rädda för ökade klyftor och orättvisor. Är klimatomställningen orättvis riskeras acceptansen, säger Susanna Gideonsson, LO:s ordförande i en kommentar.

”Människor måste få en chans att utbilda sig”

I rapporten förslår organisationen 17 åtgärder för en rättvis omställning av arbetsmarknaden och för hushållen. Det handlar om allt från satsningar på fossilfri elproduktion, mer kollektivtrafik och utbyggd samhällsservice till bättre a-kassa och nya reformer för trygghet vid förändringar i arbetslivet.

LO lyfter också behovet att göra det enklare att byta yrke och vidareutbilda sig, samt stöd som gör det möjligt för fler att byta till fordon med lägre utsläpp.

– Människor måste få en chans att utbilda sig för de gröna jobben. Om hushållens utsläpp ska minska måste det vara ekonomiskt möjligt för vanligt folk att energieffektivisera eller köpa elbil. Klimatpolitiken ska inte splittra, utan öka rättvisan och tryggheten, säger Susanna Gideonsson.

”Nu sätter vi ner foten för en rättvis klimatomställning”

Vidare understryker rapporten att vikten av en politik som minskar såväl utsläppen som konstaderna för vanliga familjer. Enligt LO behövs en politik som gör det möjligt att ställa om oavsett var man bor eller vad man tjänar. 

– Den nuvarande klimatpolitiken politiken gynnar inte alla. Med rätt politik kan vinsterna från omställningen komma vanligt folk till del samtidigt som kostnaderna fördelas efter förmåga. Nu sätter vi ner foten för en rättvis klimatomställning som ger trygghet för vanligt folk, avslutar Susanna Gideonsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.