Kritik mot förpackningslag – nu svarar miljöministern

Juridik & Politik EU-kommissionens förslag att förbjuda engångsförpackningar riskerar att öka utsläppen. Det menar riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) som frågat Romina Pourmokhtari (L) om Sveriges inställning. Nu svarar miljöministern.

Kritik mot förpackningslag – nu svarar miljöministern
Foto: Ninni Andersson/ Regeringskansliet.

Frågan av den centerpartistiska politikern har ställts i en så kallad interpellation, vilket Miljö & Utveckling tidigare rapporterat om. Bakgrunden är att EU-kommissionen i slutet av november förra året lade fram ett förslag om att förbjuda vissa engångsförpackningar till förmån för återanvändbara alternativ.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Problemet, menar Rickard Nordin, är att förslaget riskerar att motverka sitt syfte och i stället leda till ökade utsläpp.

– Det kanske låter som en bra sak, och jag fattar poängen. Men tittar man på det här utifrån ett livscykelperspektiv ser man att det snarare är dåligt för miljön och riskerar att öka utsläppen radikalt. Det blir helt bakvänt, sade han till Miljö & Utveckling.

I stället förordar han tuffare krav på insamling och återvinning av förpackningar.

Här är Romina Pourmokhtaris svar

Det svar han hoppades på från Romina Pourmokhtaris håll var att hon och den svenska regeringen ansluter sig till den kritik som Finlands regering riktat mot förslaget. Han hänvisar till ett möte där regeringen muntligen höll med om kritiken, men vill se ett starkare ställningstagande.

Men när Romina Pourmokhtari (L) nu svarar på frågan framgår det att regeringen inte planerar att ta ställning med hänvisning till ordförandeskapets roll att fungera som ”neutral medlare”.

”Förhandlingar om förslaget till förordning om förpackningar och förpackningsavfall pågår under det svenska ordförandeskapet, och regeringen bör i sin roll som ordförande inte aktivt driva ett ställningstagande för eller emot kommissionens förslag under tiden som Sverige är ordförande”, skriver miljöministern.

I sitt svar tillägger hon även att EU-kommissionens förslag inte innebär ett ”totalförbud mot förnybara och återvinningsbara pappersförpackningar”.

”Det finns förslag till förbud för vissa typer av förpackningar och under vissa förutsättningar, såsom när dryck eller mat ska konsumeras på plats inom hotell-, restaurang- och kafésektorn” skriver hon.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.