För att ta krafttag mot slit-och-slängsamhället och driva på mot en cirkulär ekonomi, föreslog EU-kommissionen i slutet av november 2022 ett förbud mot vissa engångsförpackningar till förmån för förpackningar som kan återbrukas.
Förbud mot engångsförpackningar: ”Riskerar att öka utsläppen radikalt”
Cirkulär ekonomi Ett förbud mot engångsförpackningar riskerar att motverka sitt syfte och "öka utsläppen radikalt". Det menar riksdagsledamoten Rickard Nordin (C) som nu vill se att regeringen ansluter sig till kritiken mot EU-kommissionens förslag.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Det är ett förslag som ser bra ut på papperet, men i själva verket riskerar att motverka sitt syfte. Det säger riksdagsledamoten och Centerpartiets talesperson för klimat – och energifrågor Rickard Nordin till Miljö & Utveckling.
– Det kanske låter som en bra sak, och jag fattar poängen. Men tittar man på det här utifrån ett livscykelperspektiv ser man att det snarare är dåligt för miljön och riskerar att öka utsläppen radikalt. Det blir helt bakvänt, säger han.
”Problemet är att man inte har gjort en ordentlig konsekvensanalys”
EU-kommissionens förslag innebär att förnybara och återvinningsbara pappersförpackningar för engångsbruk inom livsmedels-, hotell-, restaurang- och kafésektorn ska förbjudas senast 2030 till förmån för återanvändbara alternativ.
Som ett exempel nämner Rickard Nordin de plastförpackningar som vindruvor förvaras i. Om förslaget får stöd kommer de förpackningarna att förbjudas, vilket enligt Richard Nordin kan leda till ökat matsvinn då vindruvorna inte längre skyddas. Därtill tar han upp de konsekvenser som förslaget kan leda till inom restaurangbranschen.
– Troligtvis kommer till exempel snabbmatsrestauranger i stället att använda sig av billig, återanvändbar plast som kommer att öka vattenförbrukningen i samband med att det måste diskas. Dessutom kommer det att kasseras efter några användningar, då man inte vill ha några repor. Problemet är att man inte har gjort en ordentlig konsekvensanalys, säger han.
”Man börjar i helt fel ände”
Vidare lyfter Rickard Nordin att förslaget riskerar att slå hårdast mot Sverige och andra länder som han menar ligger i framkant när det kommer till att utveckla hållbara och återvunna produkter genom ett fungerande system för återvinning.
Hur vill du att man istället minskar förpackningsavfallet?
– Genom tuffare krav på insamling och återvinning av förpackningar skulle man vinna mer. Det här ser snarare ut att bli kontraproduktivt. Man börjar i helt fel ände från kommissionens sida.
I en skriftlig riksdagsfråga lyfter Rickard Nordin kritiken mot förpackningsförslaget till miljöminister Romina Pourmokhtari (L).
Vad väntar du dig för svar?
– Den finska regeringen har gått ut och varit skarpt kritiska till det här, och nu hoppas jag att den svenska regeringen ansluter sig till den kritiken. När vi hade det här uppe på utskottet fick vi muntligen medhåll från regeringen, men jag skulle vilja att det blir mer konkret och inte bara något man säger på ett möte. Förslaget riskerar att bli sämre för miljön, och då har jag svårt att se att det ligger i Sveriges intresse att driva det vidare, säger Rickard Nordin.
På torsdagen svarade Romina Pourmokhtari (L) på frågan från Rickard Nordin. I sitt svar lyfte hon först att förslaget inte innebär ett ”totalförbud mot förnybara och återvinningsbara pappersförpackningar för engångsbruk”. Därefter svarade hon att Sveriges roll som ordförandeland också ställer krav på neutralitet.
”Förhandlingar om förslaget till förordning om förpackningar och förpackningsavfall pågår under det svenska ordförandeskapet, och regeringen bör i sin roll som ordförande inte aktivt driva ett ställningstagande för eller emot kommissionens förslag under tiden som Sverige är ordförande”, skriver hon i sitt svar.