Klimatambassadör väntar inget big bang

FN:s klimatkonferens COP 16 i mexikanska Cancún den 29 november-10 december närmar sig med stormsteg. Men Mexikos klimatambassadör Luis Alfonso de Alba väntar sig ingen storslagen överrenskommelse.

Istället anser han att komplexiteten i de internationella klimatförhandlingarna gör att man inte ska ha för stora förväntningar.

Nyligen besökte han Sverige för att diskutera läget i det internationella klimatarbetet och genomförandet av Cancún-konferensen som är en uppföljning av klimattopmötet i Köpenhamn i december 2009.

Mexiko har tagit till sig av kritiken mot COP 15 i Köpenhamn.

–  Ett problem med Köpenhamnsmötet var att förväntningarna på konferensen var för stora. Mötet nådde framgångar, men konferensen avslutades inte med en ”big bang”-överenskommelse. Några sådana existerar inte, kommenterar Luis Alfonso de Alba.

Ett annat problem var arbetsformerna.

– Vi har särskilt uppmärksammat de länder som kritiserade mötesprocessen i Köpenhamn och inte ansåg att deras synpunkter togs tillvara. Vårt perspektiv kommer att utgå från de små aktörerna och inte de stora. De största utsläppsländerna kommer inte i första hand, säger Luis Alfonso de Alba.

– Många länder släpper inte ut mycket, men alla måste bidra till klimatarbetet. Länderna bör ta sig an detta som en möjlighet istället för en börda.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.