Kaj Török om 2024 – Mer fokus på lösningar än på problem

HÅLLBARHETSÅRET År 2023 lider mot sitt slut och Miljö & Utveckling har låtit ett antal experter se tillbaka på hållbarhetsåret som gått och ge sina spaningar och förhoppningar för år 2024. Först ut är Kaj Török, hållbarhetschef på Max Burgers.

Kaj Török om 2024 – Mer fokus på lösningar än på problem
Kaj Török. Foto: Max/ Adobe Stock

Under 2023 har vi bevittnat en turbulent period med nya temperaturrekord, hög inflation och pågående konflikter. Samtidigt har Kaj Török, hållbarhetschef på Max Burgers, noterat en ökande trend bland hållbarhetsexperter att rikta fokus mot lösningar i stället för att fastna vid problemen.

– Därför lyfter jag endast en farhåga men fem förhoppningar, säger han till Miljö & Utveckling.

Kaj Török anser att det mest betydande händelsen under 2023 var det markanta språnget i klimatdata, vilket visade det varmaste vädret på 120 000 år. Samtidigt är hans enda farhåga att denna trend ska fortsätta.

– Vi slår nya temperaturrekord som visar att klimatförändringarna gått snabbar än vi befarat vilket redan nu leder till hunger, torka, översvämningar, oroligheter och allt fler människor i utsatthet och lidande, säger han.

När det gäller restaurangkedjans egna insatser under 2023, ser Kaj Török deras ”gröna hamburgare” som årets största hållbarhetsprestation.

– Under den rådande ”permakrisen” efter pandemin, under krig i Ukraina och hög inflation och när människor, som en följd av det, söker gamla trygga vanor och maträtter så väljer vi på Max ändå att satsa stort och lansera flera nya goda gröna burgare, säger Kaj Török.

Han förklarar att syftet är att göra det enklare för deras gäster att njuta av både god mat och samtidigt göra klimatsmarta val. Detta skulle även hjälpa dem att närma sig deras mål om att varannan måltid inte ska innehålla rött kött, vilket de periodvis har uppnått i Sverige och konsekvent under hela året i Danmark.

Kaj Töröks 5 förhoppningar om 2024

  • EU fortsätter med sitt ledarskap inom hållbarhet inom en mängd olika områden.
  • Innovation inom förnybar energi fortsätter och gör det hela tiden svårare för fossila bränslen att klara priskriget
  • De medicinska framgångarna kring medicin för viktminskning, till exempel Qzempic, fortsätter och det gör att vissa människor äter mindre och det är hälsosammare för dem och minskar deras klimatpåverkan från maten
  • Uppfattningen att ”allt är greenwash” kompletteras med uppfattningen att vi inte heller får hamna i ”Greenhush”
  • Allt fler hållbarhetsproffs ökar sitt fokus på lösningarna i stället för fokus på problemen. Det är därför jag bara lyft en farhåga men fem förhoppningar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.