Julklappen: Nu finns ESRS publicerade – på svenska  

Hållbarhetsredovisning Lagom till jul har nu EU:s officiella tidning publicerat de nya standarderna, ESRS, för obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD. Standarderna finns på svenska och börjar gälla vid årsskiftet.

Julklappen: Nu finns ESRS publicerade – på svenska  
EU ger en tidig julklapp och publicerar ESRS, på alla medlemsländernas egna språk. Foto: Adobe Stock.

En ny era av hållbarhetsrapportering står runt knuten. Vid årsskiftet börjar EU:s krav på obligatorisk hålbarhetsredovisning, Corporate Sustainability Reporting Directive, eller CSRD, att gälla för omkring 50 000 europeiska bolag. Därefter kommer direktivet utökas succesivt med strängare krav och fler bolag som omfattas.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Som en tidig julklapp, eller om det bara var slumpen, har nu EU:s officiella tidning, EUT, publicerat standarderna, ESRS, för rapportering av miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade uppgifter. Skillnaden mellan CSRD och ESRS kan enkelt förklaras genom att CSRD beskriver vilken hållbarhetsinformation som företag ska rapportera, medan ESRS beskriver hur det ska göras.

Standarderna som nu finns publicerade på svenska, bygger på de förslag som den europeiska rådgivande gruppen, Efrag, har tagit fram. Den första bilagan utgörs av den första delen av ESRS i form av 12 sektorövergripande standarder.

På sin hemsida ger Finansinspektionen, som är ytterst ansvarig för redovisningstillsynen, en närmare beskrivning av vad de olika standarderna innebär. ESRS 1 och ESRS 2 innehåller allmänna krav om hållbarhetsrelaterade uppgifter, skriver myndigheten. ESRS E1 till E5 avser rapportering av miljörelaterade uppgifter. ESRS S1 till S4 avser sociala uppgifter, och ESRS G1 avser styrningsrelaterade uppgifter.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.