Rapporten beskrivs som den hittills mest omfattande vetenskapliga utvärdering av klimatförändringen. Det är den sista sammanställande rapporten i FN:s klimatpanel IPCC:s sjätte kunskapsutvärdering och baseras på tusentals rapporter, av hundratals forskare.
Vetenskapen är med andra ord inte ny – rapporten sammanställer vad IPCC redan har lagt fram under åren – men den målar upp en tydlig bild av vart världen är på väg:
Utsläppen av växthusgaser fortsätter att öka och jorden har redan nått 1,1 graders uppvärmning. Det har resulterat i fler och mer extrema väderhändelser, så som översvämningar, bränder, torka och kraftiga monsunregn. Värst drabbas de människor som lever i fattigare länder.
– Mänskligheten befinner sig på en tunn is, och isen smälter snabbt, sade FN:s generalsekreterare António Guterres i samband med att rapporten lanserades på måndagen.
Vidare uppmanade han världens rikare länder att ”trycka på snabbspolningsknappen” med sina nettonollmål. Istället för att sikta mot 2050 som många länder idag gör, uppmanade han länderna att sätta som mål att nå nettonollutsläpp till 2040.
– Klimatets tidsbomb tickar. Men dagens IPCC-rapport är en guide för att desarmera den tidsinställda klimatbomben, tillade han.
Finns fortfarande hopp
Likt tidigare rapporter, slår dagens rapport fast att det fortfarande är möjligt att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. Men för att lyckas krävs det djupa, snabba, varaktiga och rättvisa minskningar av utsläppen av växthusgaser inom alla sektorer, menar IPCC.
Att begränsa uppvärmningen till 1,5 anses som avgörande för att undvika att vi stiger över så kallade tipping points, som kan leda till dramatiska förändringar i hela jordens livsuppehållande system.
– Denna sammanfattande rapport understryker vikten av att vidta mer ambitiösa åtgärder och visar att om vi agerar nu kan vi fortfarande säkra en hållbar framtid för alla, sade Hoesung Lee, ordförande för IPCC, som också var på plats för att tala vid lanseringen.