Ingen brist på sällsynta metaller

De sällsynta jordartsmetallerna kommer inte att vara sällsynta så länge till. Det visar en rapport från Sveriges geologiska undersökning.

– Mer än 150 projekt i världen kan vara i produktion redan inom ett par tre år. Och det finns prognoser som visar att det kan komma att finnas ett överskott på sällsynta jordartsmetaller år 2015, säger Mugdim Islamovic, utredare på SGU och medförfattare till rapporten Mineralmarknaden som kommer inom kort.

Kina, som är störst på marknaden, hotade tidigare med att strypa exporten av de sällsynta jordartsmetallerna vilket ledde till en global metalljakt. Metallerna används främst i grön teknik som solceller, elbilar och vindkraftverk.

Svenskt projekt

Miljö & Utveckling skrev tidigare om det kanadensiska mineralföretaget Tasman Metals som sökte metallerna i Norra Kärr utanför Gränna.

Geologen Magnus Leijd berättade då att provborrningar visat att de hittat vad de sökte. Men också att det trots bristen inte finns någon gigantisk marknad för sällsynta jordartsmetaller. Det räcker med att det öppnar ett par nya stora gruvor i världen för att priserna ska sjunka och brytning i Norra Kärr bli mindre intressant.

Det senaste halvåret har priserna på sällsynta jordartsmetaller stigit med över 600 procent rapporterar SGU.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.