Här är miljöjobben som svenskarna missat

Varje år utannonseras 1000-tals jobb inom de multilaterala organisationerna. Få svenskar söker tjänsterna.
– Svenskar med miljöbakgrund är mycket eftertraktade, men känner inte till att jobben existerar, säger Sten Engdahl, kansliråd på UD.

Här är miljöjobben som svenskarna missat

Totalt arbetar cirka 70 000 personer inom FN, Världsbanken och andra globala fonder och multilaterala organisationer. Bara 400 är svenskar, trots att tusentals tjänster finns att söka varje år. Även inom miljöområdet finns det mängder av lediga tjänster.

– Jag tittade just på några hemsidor och hittade på några minuter över 20 lediga tjänster för personer med miljöbakgrund, konstaterar Sten Engdahl, kansliråd på Enheten för multilateralt utvecklingssamarbete vid UD.

Problemet är att väldigt få svenskar känner till jobben eftersom man inte tittar på organisationernas egna hemsidor eller läser internationella tidningar så som Economist, Wall Street Journal och le Figaro där jobben ofta utannonseras.

– Samtidigt är svenskar med miljöbakgrund väldigt attraktiva på den här marknaden, vi har bra utbildning och har kommit långt när det gäller miljöfrågor. Framförallt finns det få kvinnor med miljökompetens på den internationella marknaden, något som vi har gott om i Sverige, säger Sten Engdahl.

Tjänsterna är framförallt något för den som vill flytta utomlands för ett tag och finns exempelvis på organisationernas huvudkontor i New York, Paris, Nairobi London och Rom, liksom i fält på platser som Belgrad, Mauritius och Laos. En del tjänster vänder sig till nyutexaminerade personer medan andra tjänster kräver lång yrkeserfarenhet.

– Via UD:s hemsida kan man hitta lediga jobb på de 50-60 organisationer som det handlar om, tipsar Sten Engdahl.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.