Forskning: Så mycket kostar de invasiva arterna

Forskning Brittiska forskare har undersökt hur stora kostnader olika invasiva arter, alltså djur, växter och svampar som nyligen kommit in i den brittiska ekosystemen, orsakar. Det är enligt forskarna första gången som någon vetenskapligt undersökt just kostnader och siffrorna förskräcker.

Forskning: Så mycket kostar de invasiva arterna
Söt men dyr. Kaninen tillhör en invasiv art, europeisk kanin, som orsakar stora skador.

Mellan 5,4 och 13,7 miljarder pund har de invasiva arterna kostat Storbritannien sedan 1976. Det motsvarar 65 till 164 miljarder kronor, och handlar både om kostnader för skador och åtgärder. Ändå saknas data för många arter.

Invasiva djurarter har hittills varit dyrast att hantera, därefter kommer växter och sist svampar.

– Oroande nog har det visat sig att kostnaderna ökar snabbt över tid och att de antagligen kommer att fortsätta att öka i framtiden när fler invasiva arter kommer till Storbritannien. Kostnaderna är dessutom klart underskattade, säger Ross Cuthbert, Queen´s University i Belfast, i ett uttalande.

Dyraste invasiva arten: en kanin

Dyrast av alla invasiva arter är den europeiska kaninen, som ursprungligen kommer från Spanien. Därefter kommer parkslide, och sedan klippduvan.

Enligt studien har de invasiva arterna orsakat kostnader på i snitt 122 miljoner pund (1,5 miljarder kronor) om året. Störst ekonomisk skada lider jord- och skogsbruket. Enligt SLU har kostnaderna i Sverige uppskattats till ett liknande belopp – mellan 1,1 och 4,5 miljarder kronor per år.

Här finns hela studien.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.