Forskare: Världen nära fem farliga brytpunkter: ”Kan skapas en dominoeffekt”

Klimat Flera känsliga klimatsystem är nära oåterkalleliga brytpunkter. Nu varnar forskare för att fem av dem kan passeras redan vid 1,5 grader eller ännu tidigare. De kan även se ett samband mellan de olika systemen.
– Det kan skapas en dominoeffekt, säger Ingo Fetzer, forskare vid Stockholm Resilience Center.

Forskare: Världen nära fem farliga brytpunkter: ”Kan skapas en dominoeffekt”
Grönlands stora inlandsis riskerar att försvinna om den globala temperaturen fortsätter att stiga. Foto: Adobe Stock.

Sommarens rekordvärme drabbade länder runt om i Europa med extremtorka och enorma skogsbränder. I Indien och Pakistan har över tusen personer avlidit till följd av kraftiga monsunregn och i Australien har hundratusentals människor tvingats att fly från översvämningar.

Det är bara några exempel på klimatförändringens effekter som just nu syns överallt i världen och som enligt Ingo Fetzer, forskare vid Stockholm Resilience Center, kan bli allt vanligare.

– Det kan bli det nya normala om vi inte gör radikala förändringar för att vända utvecklingen, säger han.

Fem tippningspunkter nära att passeras

Han är en av författarna bakom en ny studie som publicerats i tidskriften Science. Tillsammans med en rad andra forskare har han gått igenom och sammanställt över 200 forskningsartiklar som publicerats sedan 2008, då tippningspunkterna först definierades. Om dessa passeras sker en snabb ofta oåterkallelig förändring i klimatet.

Parisavtalets mål, om att hålla den globala medeltemperaturen under två grader och sträva att hålla den under 1,5 grader, baseras på tidigare forskning som pekat på att tippningspunkterna riskerar att triggas vid två grader. I den nya studien drar man en annan slutsats.

– Vi har validerat det på nytt, och ser att upp till fem tippningspunkter kan triggas redan vid 1,5 grader och kanske även innan det. Redan nu kan vi se att vissa system är igångsatta, säger Ingo Fetzer.

Ingo Fetzer.

”Kan gå snabbare än vad vi tidigare trott”

De fem klimatsystemen som är i riskzonen är avsmältning av Grönlands och Västantarktis stora inlandsisar, storskalig upptining av permafrosten, kollaps av den stora havsströmmen i Labradorhavet, och massdöd av tropikernas korallrev.

Forskargruppen har även utökat listan över potentiella tippningspunkter i världen från nio till sexton, samt undersökt hur de olika tippningspunkterna hänger ihop.

– Om en tippningspunkt triggas, kan den trigga en annan som triggar en tredje. Det kan skapas en dominoeffekt. Om inlandsisarna smälter höjs havsnivåerna och det kan gå snabbare än vad vi trott, säger Ingo Fetzer.

Hur säkert är det att det sker?

– Problemet med tippningspunkterna är att det är mycket som är osäkert. Det kan vara längre bort än vi tror, men också närmare. Det är som is på våren, man ser inte hur tunn den är. Den kan hålla ganska bra, men plötsligt är det något litet som gör att man går genom isen. Det är samma sak med tippningspunkterna, säger han.

Vad händer om vi inte lyckas vända utvecklingen?

– Då kommer klimatextremer bli allt vanligare, så det är extremt bråttom med att få ordning på klimatet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.