Förnybar energi nästa tillväxtboom

Det krävs ungefär en femtedel av den globala militärbudgeten för att rädda planeten fån en miljökollaps.
Det menar amerikanska författaren Lester Brown, på Sverigeturné för att lansera sin nya bok Plan B 4.0 Uppdrag: rädda civilisationen.

Förnybar energi nästa tillväxtboom

I tidigare civilisationer har mat, avskogning och ökenspridning varit att stort dilemma som i vissa fall fått hela kulturer att gå under. Dagens är inte något undantag. Priset på mat har redan börjat stiga, och vattenresurser har blivit en vanlig källa till konflikter. Allt hänger ihop, energipolitiken påverkar framtidens livsmedelstrygghet mer än själva jordbrukspolitiken.

– Vi pratar om att användningen av olja snart är långt mycket större än produktionen, men den hänger även ihop med våra vatten och matresurser, de kommer att nå sin produktionstopp ungefär samtidigt, säger amerikanska Worldwatch Institutes grundare, Lester Brown, under en presskonferens i Stockholm.

Plan B 4.0 Uppdrag: rädda civilisationen är hans senaste i raden av böcker om hur vi ska skapa en hållbar utveckling och en global ekonomi.

Bland annat förespråkar Lester Brown en minskning av koldioxidutsläppen med 80 procent till 2020. Klarar vi inte det väntar en havsökning med 1-7 meter och då minskar matproduktionen drastiskt.

– Jag har räknat ut att vi behöver ungefär en femtedel av den globala militärbudgeten för att rädda planeten, säger Lester Brown.

Förnybar framtiden

För att minska koldioxidutsläppen är förnybar energi en nyckelfaktor. Om de senaste decenniernas innovationer handlat om informationsteknologi kommer de kommande att domineras av ny energiteknologi. Kina satsar stort på vindenergi och i deras Wind-Base-program skapar de vindkraftparker med en produktionskapacitet på 105 000 megawatt. Ett konsortium av europeiska företag och investeringsbanker har lagt fram ett förslag om att utveckla en enorm anläggning för solvärme i norra Afrika, energi som sedan skulle kunna exporteras till Europa.

– Vi har redan tekniken för att gå från fossilt till förnybart. Nästa generations tillväxtboom kommer att handla om att kommersialisera detta. Jag tror att den nya energiteknologin kommer att ändra hela vår ekonomiska världsbild.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.